Vlada TK-a nije dala saglasnost za upis na tuzlanske fakultete studentima koji nisu imali dovoljno bodova

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku kojom se konstatuje da prijedlog Odluke Senata JU Univerziteta u Tuzli o izmjenama Odluke o broju studenata za upis u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija, te drugog i trećeg ciklusa studija na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2017/18. godini ne ispunjava formalne uslove za davanje prethodne  saglasnosti.

Također, Vlada je zadužila Senat JU Univerzitet u Tuzli da ponovo razmotri broj studenata za upis u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2017/18. godini i to uzimajući u obzir odredbe Standarda i normativa visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, a koje su vezane za broj studenata na predavanjima i vježbama i način realizacije nastave i vježbi, optimalnu površinu prostora kao i broj i strukturu akademskog osoblja neophodnog za realizaciju nastave.

Ukoliko Senat JU Univerzitet u Tuzli donese novu Odluku o izmjenama Odluke o broju studenata za upis u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija, te drugog i trećeg ciklusa studija na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2017/18. godini u skladu Standardima i normativima visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, u obavezi je da istu dostavi Vladi Tuzlanskog kantona na razmatranje, a da eventualni naknadni upis studenata organizuje putem novog upisnog roka.

Podsjećamo,  Senat Univerziteta u Tuzli je u četvrtak, 06.07.2017. godine održao  sjednicu na kojoj je razmatrajući informaciju o održanim prijemnim ispitima i upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija u prvom upisnom roku u akademskoj 2017/2018. godini , utvrdio prijedlog Odluke kojom se omogućava upis kandidatima koji su na rang listi rangirani ispod odobrenog broja za upis.

U skladu s prijedlozima NNV-a fakulteta Univerziteta u Tuzli, predložen je upis studenata koji su na rang listi rangirani ispod odobrenog broja za upis na sljedećim fakultetima: Medicinski fakultet, Farmaceutski fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Filozofski fakultet, Mašinski fakultet i Rudarsko geološko građevinski fakultet.

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: