Vlada TK-a imala najambiciozniji Akcioni plan ostvaren natprosječnim nivoom realizacije

Centri civilnih inicijativa (CCI) organizirali su danas u Tuzli parlamentarnu debatu “Efekti Reformske agende na zapošljavanje, poslovnu klimu i konkurentnost”, a ovom prilikom zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao i drugim akterima TK-a predstavljeni su rezultati nedavno objavljenog izvještaja CCI-a “Stanje nacije“ koji daje presjek efekata Agende.

Iz CCI-a ističu da je cilj ove debate dati doprinos provođenja reformi u ovom kantonu, prvenstveno u segmentu unapređenja tržišta rada, poslovne klime i konkurentnosti. Program menadžer CCI-a Adis Arapović navodi da je Vlada TK-a u odnosu na ostale kantone imala najambiciozniji Akcioni plan i da ga je ostvarila natprosječnim nivoom realizacije, pojasnivši da je približno 25 posto od 71 mjere ostvareno.

U vezi s pitanjem javnih finansija, Arapović ocjenjuje da je stanje u kantonima lošije nego na višim nivoima.

U odnosu na vrijeme kada je Agenda donesena, dodaje Arapović, stopa nezaposlenosti je smanjena za 2-3 posto, što jeste poboljšanje i zaustavljanje višegodišnjeg negativnog trenda”.

Premijer TK-a Bego Gutić istakao je da je Reformska agenda domaći zadatak koji su vlasti BiH od 2014. preuzele zajedno s međunarodnom zajednicom, koja ima za cilj popravljanje općeg stanja.

„Kada je u pitanju kantonalni nivo, možemo reći da procent obuhvata aktivnosti Tuzlanskog kantona iznosi 85,5%, odnosno da smo od ukupno 71 predviđene aktivnosti obuhvatili njih 60. U potpunosti smo realizirali 22 aktivnosti, za 17 realizacija teče kontinuirano, a za 21 aktivnost realizacija je u toku. Gledajući samo realizaciju, uključujući i aktivnosti čija je realizacija kontinuiranog karaktera, možemo reći da je stepen naše realizacije 55% i da je on nešto veći od stepena realizacije na državnom i entitetskom nivou. Određeni broj mjera mi sami ne možemo okončati, a jedna od aktivnosti koja je predviđena Agendom jeste i Zakon o pripadnosti javnih prihoda, na kojem Kantonalna vlada insistira, i koji je jedna od najvažnijih mjera na kojoj će ispit polagati viši nivoi vlasti i međunarodna zajednica“ rekao je premijer Gutić.

Također premijer Gutić je istakao i da je Vlada i prije donošenja Akcionog plana donijela niz veoma važnih dokumenata ali se te aktivnosti ne prikazuju u ovim izvještajima.

„Tuzlanski kanton kao jedan od prvih donio Strategiju razvoja Kantona, Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona, ukinuo beneficiju „bijeli hljeb“, donio više mjera za efikasniju naplatu koncesionih naknada, mjera za efikasniju naplatu doprinosa i obaveza sa zdravstvo, Program javnih investicija TK 2016-2018., te niz mjera na povećanju racionalizacije i efikasnosti javne uprave i sl…“ rekao je premijer Gutić, te dodao da se efekti rada Vlade Tuzlanskog kantona vide kroz više finansijskih pokazatelja, visini prikupljenog poreza na dohodak, poreza na dobit, visini prihoda u fondu za zdravstvo i sl.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: