Već devet dana nema pozitivnih na COVID-19: Broj oporavljenih u TK puno veći od broja oboljelih!

U posljednja 24 sata u UKC-u Tuzla testirano je 96 uzoraka i svi su negativni, saopćila je kantonalna ministrica zdravstva TK Dajana Čolić. To znači da u TK već devet dana niti jedan uzoran nije bio pozitivan na virus SARS-CoV-2, a za to vrijeme urađeno je 1.157 testova.

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog klničkog centra (UKC) Tuzla od 27. marta do danas testirano je 2.778 na koronavirus, a 84 ih je bilo pozitivno, a do sada se opravilo 57 oboljelih.

– Trenutno u TK imamo 24 aktivna slučaja. Broj otpuštenih iz bolnice iznosi 24, a broj oporavljenih iz kućne izolacije iznosi 33. Imali smo jedan premještaj u drugi kanton zbog nastavka liječenja i dvije preminule osobe. Na UKC-u su hospitalizirane tri osobe zaražene koronavirusom, a u kućnoj izolaciji je 21 osoba – kaže ministrica Čolić.

Ona je dodala da klaster Medicinskog instituta Bayer, bivšeg Centra za srce, sada broji pet osoba, klaster Srebrenik tri, Sapna pet, Klinika za ORL UKC-a Tuzla osam, Tuzla dvije i jedan “nesvrstan” slučaj.

U kućnoj izolaciji na području Tuzlanskog kantona trenutno se nalazi 676 osoba, u karantinu ih je 318, dok je iz karantina otpušteno 74 ljudi.

– Prvi puta se ukrštaju krivulje, jer broj pozitivnih pada, a broj oporavljenih raste, dakle krivulje ova dva podatka na grafikonu su se ukrstile – kaže ministrica Čolić.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: