UTOPLJAVANJE ZGRADA NA TRI OPŠTINE NA PODRUČJU TK

Memorandum o razumijevanju koji podrazumijeva saradnju na realizaciji pilot projekta utopljavanja zgrada u tri opštine TK potpisali su danas Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK i predstavnici organizacije Habitat for Humanity.

Realizacijom projekta teži se poboljšanju uslova života porodica sa manjim primanjima, smanjenju potrošnje energije, smanjenom ekološkom zagađenju, zatim povećanju vrijednosti nekretnina, i to sve kroz održiv model provođenja mjera energetske efikasnosti.

Memorandum definira načine sarađivanja učesnika u zajedničkim naporima da se poboljšaju uslovi stambene energetske efikasnosti u BiH, razvijanjem kvalitetnog finansijskog modela uključujući subvencije za rekonstrukciju objekata mjerama energetske efikasnosti.

„Glavna svrha ovog projekta jeste da pokažemo da se kombinacijom javnih i privatnih sredstava može pronaći rješenje za energetsku efikasnost stambenih zgrada. Naš cilj jeste da uradimo po jednu zgradu u svakoj partnerskoj općini, a trenutno Habitat i švicarski Caritas rade na edukaciji etažnih vlasnika u općinama kako bi smo ih upoznali sa ovim procesom i njihovom ulogom u njemu“ rekao je Joachim Remakers, predstavnik organizacije Habitat for Humanity Internacional.

Do juna 2015. godine Projekat ima za cilj pokazati da mjere energetske efikasnosti stambenih zgrada, uključujući kućanstva sa niskim primanjima, mogu poboljšati životni standard i biti ekonomski opravdane.

„Mi smo u procesu usvajanja Zakona o energetskoj efikasnosti na federalnom nivou i samim tim naše obaveze po ovom pitanju će se povećavati i pooštravati. Sve smo bliži da moramo ispuniti uslove koje pred nas, s aspekta zaštite okoliša postavlja Evropska unija i samim tim jedan ovakav pionirski projekat se postavlja kao primjer dobre prakse, i početka dobre saradnje i kvalitetnog rješavanja pitanja energetske efikasnosti u zgradarstvu“, riječi su ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdana Karadžina.

Projekat će biti realizovan do kraja godine, a vrijednost je od 50 do 100 hiljada KM. Predviđeno je da Vlada TK, te općine Tuzla, Živinice i Banovići, u kojima će se realizovati pilot projekt, sufinansiraju njegovu realizaciju. To znači da će stanari imati finansijsku podršku od 30 do 50 posto, a ostatak će oni finansirati iz kućnih budžeta. Građani, odnosno predstavnici etažnih vlasnika pokazali su zainteresovanost za učešćem u ovom projektu. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom USAID-a u saradanji sa švicarskim Caritasom.

Odjeljenje za informisanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: