Uspostavljanje saradnje Svjetske banke i Vlade TK na projekatima energijske efikasnosti

Premijer Tuzlanskog  kantona, Kadrija Hodžić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin razgovarali su danas putem online platforme sa predstavnicima Svjetske banke o projektima energetske efikasnosti, jačanju monitoringa i upravljanja kvaliteta zraka.

Premijer Hodžić i resorni ministar Karadžin upoznali su predstavnike Svjetske banke sa  aktivnostima provedenim na polju energijske efikasnosti i  zaštite okoliša, kao i sa problemima zagađenja vazduha s kojima se suočava TK, te  sa saradnjom sa stranim organizacijama poput UNDP-a , Gizz-a, USAID-a u spomenutim oblastima. Također iznesene su intencije i  planovi za naredni period, kako bi se razmotrilo na koji način Svjetska banka  može ulagati u buduće projekte energijske efikasnosti.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin rekao je novinarima nakon sastanka da se predstavnici Svjetske banke žele  uključiti u provedbu projekata, koji su vezani  za unaprjeđenje energijske efikasnosti u našoj zemlji i da će se u naredne tri sedmice voditi razgovori oko tehničke pomoći i  izgradnje kapaciteta i investicijskih potreba vezanih za te projekte.  Dodao je, da je Svjetska banka trenutno zainteresirana za  stambeni sektor koji se odnosi na fizička lica, i za konverziju kotlova na ugalj sa drugim alternativnim okolinski prihvatljivijim sistemima. Komponente projekta o kojima je razgovarano se odnose na grijanje u stambenom sektoru, energijsku efikasnost u stambenom sektoru, urbanu mobilnost (saobraćaj). Predstavnici Svjetske banke  zatražili su  informacije na koji način se vrši monitoring kvalitete vazduha i upravljanje kvalitetom vazduha u TK.

„Bilo je riječi i o sektoru termoenergetike, i projektu Pravedna tranzicija koji provodi Svjetska banka vezano za dekarbonizaciju u sektoru ugljarstva, mi smo uključeni u projekat i ponudili  smo pomoć  u koordiniranju projekata, odnosno  u 4 njihova  pilot projekta u BiH, od kojih se dva provode u našem kantonu u rudnicima Kreka i Banovići,“dodao je ministar Karadžin.

U narednom periodu će Svjetska banka na osnovu provedenih razgovora i dobijenih imputa definisati Strategiju rada na polju energijske efikasnosti u BiH. TK jedan je od lidera na polju energijske efikasnosti u BiH, bez obzira na oskudna sredstva s kojima raspolaže u budžetu i intencija je da se  nastavi u tom duhu i u budućnosti, poručeno je sa sastanka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: