Uskoro prva knjiga Mirele Šišić – Sakić – „Bavarska kapela“

Ko sve može napisati knjigu? Bilo ko – tako bi glasio odgovor na ovo pitanje.

Svako od nas može, bez obzira na prethodno neiskustvo, napisati knjigu, roman ili pripovijetku.

Nažalost, (ili na sreću) tek će rijetki u tome uspjeti. Razlog? Problem je u tome što će 99 posto ljudi odustati nakon samo nekoliko napisanih stranica, a neki čak i nakon samo nekoliko rečenica.

Naravno neophodno je da postoji talent, ali kod pisanja knjige najvažnija je ustrajnost i volja za pisanjem svake nove rečenice.

Znači – važna je ljubav prema pisanju. Ona je ima u obilju, i upravo zbog toga njena prva knijiga pod nazivom „Bavarska kapela“ uskoro će nam biti dostupna.

Autorica knjige Mirela Šišić – Sakić,  koja je Bosnu i Hercegovinu napustila prije četiri godine, a trenutno živi u Bavarskoj, na početku razgovora otkriva šta ju je inspirisalo da napiše prvu knjigu.

„ Jedino mjesto gdje sam živjela a u kojem sam osjećala unutrašnji mir bila je mala kapela u šumi, gdje sam često odlazila i šetala sa sinom. Sjedila bi, tako, na klupi i vraćala film u prošlost. Nedostajala mi je džamija, zvuk ezana, koji me budio na sabah namaz. Više puta sam se znala isplakati. Najviše me inspirisalo kada je moj sin sklopio ruke i htio da se pomoli Bogu, kao i ostali Nijemci. Rekla sam mu da smo mi muslimani i da se molimo Allahu d.ž. raširenih ruku prema nebu. Tada, zapravo, nastaju i prve riječi iz knjige „Bavarska kapela“, kaže Šišić – Sakić.

Dodaje da je knjiga namijenjena svim ljudima čistog srca i duše, ljudima bez predrasuda.

„ Knjiga je namijenjena onima koji su napustili svoju rodnu grudu i često doživjeli prazninu ili nostalgiju. Ljude dijelim na dobre i loše, vjerska pripadnost ne igra ulogu u mom životu“, ističe Šišić – Sakić.

Naglašava da je ljubitelj dječije književnosti, s obzirom da je po profesiji vaspitačica.

„ Zaposlena sam u vrtiću u Njemačkoj, a isti posao sam radila dvanaest godina u JU „Naše dijete“ u Tuzli. U tom vremenu sam počela pisati i to su, uglavnom, bile priče, pjesmice, dramatizacije, igrokazi za djecu“, govori Šišić – Sakić.       

Naglašava da je pisanje odmara, opušta, čini sretnom i ispunjenom.

„ Ne izostaje podrška porodice i rodbine, što je dodatno olakšanje, jer treba uskladiti pisanje sa poslovnim i porodičnim obavezama“, potcrtava Šišić – Sakić.

Izdavač knjige „Bavarska kapela“ je BMG (Bosansko medijaska grupa), a promocija će se, između ostalih, održati i u Živinicama, rodnom gradu autorice.

„ Moji sugrađani iz Živinica su divni i posebni ljudi. Moje Živinice su dio mene zauvijek i naravno da ću u saradnji sa BMG-om organizovati promociju u svom rodnom gradu.  Moram istaći da je Mehmed Pargan i najzaslužniji što će moja knjiga uskoro ugledati svetlo dana. Bosansko medijska grupa, sa svojim kvalitetom, je sve snažnija i većina autora se odlučuje za ovu izdavačku kuću“, zaključuje Šišić – Sakić, čija će knjiga biti objavljena za mjesec dana.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: