Usaglašen granski kolektivni ugovor za oblast državne službe

Na današnjim pregovorima sa predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Begom Gutićem usaglasila je tekst granskog kolektivnog ugovora za oblast državne službe u Tuzlanskom kantonu.

Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo tokom pregovora.

Obzirom da je na prethodnim sastancima većina stvari već bila dogovorena i usaglašena između socijalnih partnera, na današnjem sastanku usuglašena je i preostali dio.

„Evo na kraju ove godine mi smo praktično sa našim partnerima iz Sindikata usaglasili i ovaj preostali, veoma bitan dio odredaba ovog granskog kolektivnog ugovora, tako da očekujem da ćemo već početkom naredne godine ove aktivnosti finalizirati i potpisati njegovu konačnu verziju“ rekao je premijer Gutić.

Premijer je ponovno istakao da osnova za nove granske kolektivne ugovore mora biti Zakon o radu i Opći kolektivni ugovor, te podsjetio da Vlada Tuzlanskog kantona nije podržala i dala saglasnost na više granskih kolektivnih ugovora koje je dogovorila Vlada Federacije BiH, te da je shodno tome otvorila pregovore na kantonalnom nivou.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: