Upisnu politiku kreirati prema potrebama tržišta rada

Upisna politika u visokoobrazovne institucije mora biti kreirana prema potrebama tržišta rada, poručeno je sa današnjeg sastanka ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatana Muratovića s predstavnicima tuzlanskog univerziteta.

Za ovakav pristup, naglašeno je, potrebna je aktivna uloga poslodavaca s jedne, i mogućnost stimulisanja pojedinih zanimanja od ustanova obrazovanja, s druge strane.

Također, potcrtano je, potrebno je upisnu politiku usmjeriti u cilju mobilnosti na tržištu rada, ali i prethodno definirati sam kontekst, odnosno da li se tržište rada posmatra na lokalnom, kantonalnom, državnom, regionalnom ili evropskom okviru.

Ministar Muratović je istakao da podržava svaki vid unapređenja kvalitete obrazovanja i rada Univerziteta u Tuzli.

– Podizanje kvaliteta na javnom univerzitetu, Ministarstvo podupire i svakako želimo da Univerzitet u Tuzli bude visoko plasiran na rang listama, da bude bolji, da našim studentima omogućimo bolji ambijent i klimu za učenje, za sticanje znanja, za zdravu konkurenciju, za mobilnost i internacionalizaciju – naveo je Muratović.

Univerzitet su na sastanku predstavljali predsjednik Upravnog odbora Anto Iljukić, v.d. rektorica Zumreta Kušljugić, generalni sekretar Jasmin Berbić i direktor za ekonomske poslove Fuad Čergić, saopćeno je iz Vlade TK-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: