UKC Tuzla radi i serološke analize, počela još masovnija testiranja građana

Univerzitetski klinički centar u Tuzli trenutno raspolaže sa 30.000 PCR testova na koronavirus, a uvedena je i serološka analiza antitijela na COVID-19, saznaje Klix.ba.Masovno testiranje građana na SARS-CoV-2 u tuzlanskoj regiji traje već izvjestan period, a nakon prvog kruga nadležni su ponovo proširili obim potencijalnih osoba za provjeru epidemiološkog statusa.

U Tuzlanskom kantonu već 24 dana nema potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a sve ranije pozitivne osobe su oporavljene, izuzev dvije starije žene koje su preminule usljed komorbiditeta.

Kako bi se stvorila što detaljnija epidemiološka slika, nadležni su počeli provoditi masovna testiranja.

“Donedavno smo radili testiranja samo na osnovu smjernica Svjetske zdravstvene organizacije i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Međutim, želeći utvrditi da li ima aktivnog virusa u Tuzlanskom kantonu te zbog činjenice da je u toku popuštanje mjera, odlučili smo proširiti raspon osoba koje ćemo testirati te napraviti presjek stanja”, kazala je za Klix.ba ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Trijažni šator ispred UKC-a Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)

U proteklih 15 dana u ovom kantonu metodom slučajnog uzorka testirani su radnici u uslužnim djelatnostima, supermarketima, zaposleni u službama hitne medicinske pomoći, korisnici domova penzionera, a nijedan pozitivan slučaj na SARS-CoV-2 virus nije pronađen.

Testiraju radnike u fabrikama, novinare, pekare…

“Također, donijeli smo odluku da sada testiramo osobe koje rade u pogonima s većim brojem zaposlenih, a koje su bile u kontaktu s osobama kojima su izrečene mjere kućne izolacije. S obzirom na to da je u toku ramazan sada testiramo i radnike u pekarama, jer se na tim mjestima stvaraju velike gužve prilikom kupovine prehrambenih proizvoda. Također, testiramo i novinare jer su u skladu s poslom u kontaktu s velikim brojem osoba”, istaknula je Čolić.

Sljedeće popuštanje mjera trebalo bi dovesti do ponovnog pokretanja javnog gradskog prijevoza te otvaranja vrtića, zbog čega će se u narednom periodu testirati i zaposlenici u ova dva resora.

Foto: A. K./Klix.ba

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Maida Mulić za Klix.ba je kazala da će u narednom periodu također biti testirani radnici na benzinskim pumpama, a ovisno o preporukama lokalne zajednice i zaposlenici u rudnicima, termoelektrani i slično.

“Ovo je bitno kako bismo eventualno došli do asimptomatskih osoba koje nose virus, potencijalno ga šire, a nisu razvile simptome bolesti”, kazala nam je Mulić.

Epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu Mulić ocjenjuje stabilnom, kazavši da se već nalaze u četvrtoj sedmici bez pozitivnih slučajeva.

“Zbog toga su i mjere relaksirane, ali cijeli sistem se nalazi u pripravnosti. Život se mora vratiti u normalu, ali ono što će ostati u kontekstu ove priče jeste oprez. Mjere lične zaštite na javnim mjestima, koje su ranije preporučene, i dalje su na snazi, uz dezinfekciju i intenzivnije pranje ruku. Također, u slučaju pojave respiratornih simptoma ne treba odlaziti na posao, uz zaštitu ostalih članova zajednice. To je minimum koji smo i ranije tražili, a doprinio je tome da imamo trenutnu epidemiološku sliku”, naglasila je Mulić.

Trijaža pacijenata prije ulaska u UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)

Inače, u Tuzlanskom kantonu od početka epidemije koronavirusa do danas ukupno je testirano 4.959 osoba, a u posljednjem krugu laboratorijske obrade u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli bila su uvrštena 193 uzorka.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, među njima su bili i zdravstveni radnici te pacijenti iz Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Na svu sreću, rezultati analiza svih briseva su negativni.

Proširenje obima usluga u UKC-u Tuzla

Zbog stabilne epidemiološke situacije već se govori o proširenju obima u obavljanju redovnih usluga koje je ranije Univerzitetski klinički centar u Tuzli nudio svojim pacijentima.

“Već smo obavili određene razgovore s Kriznim štabom TK i preliminarno se spominje 18. maj kao datum početka povećanja obima usluga. Odmah ne možemo ući u puni kapacitet, već ćemo povećati okvirno 30 posto ‘hladnog’ operativnog programa, uz povećanje specijalističko-konsultativnih procedura. Konačnu odluku o tome će donijeti Ministarstvo zdravstva TK na naš prijedlog”, kazao je za Klix.ba direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović.

Zdravstveni radnici koriste zaštitnu opremu (Foto: A. K./Klix.ba)

Povećanje broja usluga, prema njegovim riječima, nametnut će i uvođenje takozvanog “kliznog” radnog vremena, s ciljem nadoknađivanja izgubljenog vremena, u kojem se usluge nisu pružale.

“Uz sve to, higijensko-epidemiološke mjere, odnosno mjere lične i kolektivne zaštite i dalje ostaju na snazi. Iako je usko grlo i otežava proces rada nama, ali i pacijentima, trijažni šator će i dalje biti postavljen, jer nam je neophodan i ne možemo ga tako lako izbaciti iz procesa rada”, naglasio je Jusufović.

Trijaža pacijenata prije ulaska u UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)

Univerzitetski klinički centar u Tuzli trenutno raspolaže sa 30.000 komada PCR testova na koronavirus, što je shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, prema riječima nadležnih, sasvim dovoljan broj.

Također, pored ovakve vrste testiranja, prije nekoliko dana je u tuzlanskom kliničkom centru počelo i obavljanje seroloških analiza antitijela na koronavirus, što predstavlja unapređenje rada u borbi protiv pandemije.

Foto: A. K./Klix.ba

Direktor tuzlanskog UKC-a nam je otkrio da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno nalazi pacijent kojem se pristupa s posebnom pažnjom.

Naime, PCR test na koronavirus dva puta je bio negativan, ali zbog činjenice da osoba ima upalu pluća podvrgnuta je serološkoj analizi kojom je ustanovljeno znatno povećanje nivoa antitijela.

“Po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije ne možemo reći da je ova osoba pozitivna na koronavirus, jer su PCR testovi negativni, ali to je vjerovatno bila u jednom periodu, jer je u serološkom smislu stvorila antitjela na COVID-19 i ona sada nije zarazna”, pojasnio nam je Jusufović.

Trijaža pacijenata prije ulaska u UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)

Shodno dosad poznatim informacijama o koronavirusu očekuje se da bi drugi val infekcije mogao nastupiti u sezoni sezonske gripe.

“Ovaj virus se stalno mijenja, već je mutirao i postoje razlike između virusa koji je izazivao bolest u Wuhanu i ovoga u Evropi. Mi se pripremamo kao da će ga biti u kontekstu odgovora zdravstvenog sistema, opreme, zbrinjavanja i liječenja pacijenata”, navela je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić.

Popunjavanje epidemiološkog upitnika (Foto: A. K./Klix.ba)

Koliko će koronavirus u jesen biti jak, kakva će mu biti struktura i koliko će se promijeniti u odnosu na ovo proljeće kada se pojavio zdravstveni stručnjaci iz Tuzle sada ne mogu znati.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: