UKC Tuzla: Najavljena izgradnja urgentnog centra

Tokom današnjeg radnog sastanka između predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona (TK) sa menadžmentom Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, najavljena je izgradnja urgentnog centra, te ulaganja u medicinsku opremu u iznosu od 3,5 miliona KM, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Informirani smo o povećanju obima usluga u protekloj godini u svim oblastima. Prema finansijskom izvještaju, prvi put u proteklih deset godina UKC Tuzla je poslovao pozitivno i smanjio je dug za 2.000.000 KM. To je nešto na čemu se treba čestitati, jer je budžet ove ustanove manji od npr. Kliničkog centra Sarajevo, a s druge strane i dugovanja su veća. U naredne četiri godine Vlada TK planirala je 3,3 miliona KM za opremu, te za gradnju urgentnog centra, a partner u ovom projektu osim Vlade i UKC-a je još i Grad Tuzla˝, izjavio je nakon sastanka Bego Gutić, premijer TK.

Gutić je također naglasio da UKC Tuzla pruža tercijarnu zdravstvenu pomoć povratnicima u bh. entitet Republika Srpska. Za te svrhe Vlada TK izdvaja 600.000 KM.

Nešad Hotić, direktor UKC-a Tuzla, kazao je da je u ovoj ustanovi u protekloj godini, u odnosu na prethodne, povećan broj usluga, a UKC je postao konkurentan i komercijalno zarađuje novac.

˝Povećan je broj novih procedura, operacija za ležeće bolesnike, broj operacija za ambulantno tretirane bolesnike, specijalističkih pregleda i usluga, te broj liječenih bolesnika. Poboljšani su rezultati rada, a nastavljena je edukacija i saradnja s drugim ustanovama, dok su i poboljšani uslovi rada tj. adaptacija i rekonstrukcije. Na današnjem smo sastanku informirali premijera i ministre o onome što smo napravili i uradili, te kakvi su nam planovi za budući period˝, rekao je Hotić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: