Uhapšeni za ratne zločine u Zvorniku osumnjičeni za ubistvo 20 srpskih zarobljenika

Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšeno je sadam osoba koje su osumnjičene za ratne zločine na području Zvornika, a koji su rezultirali ubistvima oko 20 osoba srpske nacionalnosti.Uhapšeni se terete za ratni zločin počinjen prilikom napada na sela na području Zvornika u periodu od 8. oktobra 1992. godine do 6. jula 1994. godine, kao i zločin nad ratnim zarobljenicima, kada je ubijeno 20 žrtava srpske nacionalnosti.

Kako je naložio tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su u saradnji s MUP-om TK i MUP-om RS-a locirali, identificirali i uhapsili osumnjičene, i to Šemsudina Muminovića (1962), Džemu Galjića (1963), Ćamila Ahmetovića (1965), Rasima Omerovića (1968), Asima Alića (1959), Fadila Mujića (1948) i Ismeta Memića (1970).

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici TO i Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, sudjelovali u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola (mučenju), te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu.

Počinjeni zločini prilikom napada na sela, kao i zločini nad ratnim zarobljenicima, rezultirali su ubistvima oko 20 osoba srpske nacionalnosti.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: