Uhapšen bivši direktor RMU Đurđevik Adnan Šabić: Rudnik oštećen za 1.900.000 KM

U zajedničkim aktivnostima Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), uz podršku pripadnika MUP-a TK, u četvrtak ujutro uhapšen je bivši direktor i sadašnji zaposlenik Rudnika mrkog uglja Đurđevik (RMU Kreka Tuzla) Adnan Šabić.

Sporna nabavka goriva

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla izvršeni su pretresi njegove porodične kuće u Živinicama, poslovnih prostorija u RMU Đurđevik i automobila koji koristi, saopćili su iz Tužilaštva TK-a, te istakli da su i ranije u saradnji sa MUP-om TK-a i SIPA proveli obimne provjere te je otvorena istraga protiv Šabića, koji je osumnjičen da je kao tadašnji direktor ovog Rudnika povredom Statuta i Zakona o javnim nabavkama počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u vezi sa zloupotrebama prilikom javnih nabavki za Rudnik, odnosno nabavci veće količine goriva tokom 2006. godine.

– Ovaj predmet je, nakon prijema krivične prijave, formiran krajem 2015. godine, te je Tužilaštvo u saradnji sa MUP-om TK-a obavilo detaljne provjere prijavljenih radnji. Izuzeta je obimna materijalna dokumentacija iz Rudnika, koja je anlizirana, te je MUP TK ovom Tužilaštvu dostavio izvještaj o počinjenim krivičnom djelu protiv Šabića u februaru ove godine. U radu na predmetu su nakon toga uključeni i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Postoje osnovi sumnje da je RMU Đurđevik prilikom ovih nabavki oštećen za oko 1.900.000 KM. Zloupotrebom položaja i ovlašćenja osumnjičeni je jednu firmu stavio u povlašteni položaj pri izboru ponude i to tako da su uvedeni nezakoniti kriteriji za izbor dobavljača po javnim nabavkama, i pribavio im imovinsku korist u iznosu od oko 750.000 KM. Također je druga firma, koja na ovom tenderu nije dobila ugovor, iako je bila povoljniji ponuđač za gore pomenuti iznos i na taj način su joj povrijeđena prava prema Zakonu o javnim nabavkama, nakon redovnog upravnog postupka, žalbenog postupka i na osnovu presude nadležnog suda u upravnom sporu, od RMU Đurđevik naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.150.000 KM, ističu iz Tužilaštva TK-a.

Saslušanje pa prijedlog za pritvor

Također pojašnjavaju da postoji sumnja da je RMU Đurđevik je nanesena šteta u iznosu od oko 1,9 miliona KM, pri čemu je jednom dobavljaču pribavljena imovinska korist u iznosu od oko 750.000 KM, dok je Rudnik drugoj firmi, kojoj su povrijeđena prava prema Zakonu o javnim nabavkama, isplatio izgubljenu dobit u iznosu od 1.150.000 KM.
– Istražitelji SIPA će tokom dana izvršiti krimilističku obradu, te će osumnjičeni biti predat u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac će ispitati osumnjičenog, te će najvjerovatnije biti stavljen prijedlog za određivanje pritvora, potvrdio je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

 

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.