U Tuzli se dogodine otvara prvi Centar za autizam u BiH

Gradnja Centra za autizam u tuzlanskom prigradskom naselju Bukinje nastavit će se nakon što su Vlada Tuzlanskog kantona i Udruženje roditelja djece osoba s autizmom (URDOSA) potpisali partnerski ugovor.

Novo zapošljavanje

U prvoj fazi nastavka gradnje bit će uloženo skoro 200.000 KM, a preostala novčana sredstva, skoro 400.000 KM, u narednim fazama kako bi se prvi centar takve vrste u BiH naredne godine i otvorio.

– Paralelno ćemo raditi i na formiranju javne ustanove Centar za autizam, a  neophodnu opremu pokušat ćemo osigurati preko humanitarnih organizacija. Očekujemo da ćemo sve aktivnosti okončati do sredine naredne godine – izjavio je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Roditelji su s oduševljenjem dočekali ovakvu vijest, jer godinama čekaju na otvorenje centra koji će olakšati njihove, ali i živote njihove djece.

U Centru za autizam bit će smješteno i Odjeljenje za ranu dijagnostiku, a posao u novoformiranoj javnoj ustanovi trebalo bi dobiti skoro 40 visokoobrazovanih kadrova.

– Nakon svih problema koje smo imali u prethodnom periodu i obećanja koja smo dobivali, potpisivanjem ugovora s resornim ministarstvom u Vladi TK dobili smo garanciju da će se  radovi nastaviti i završiti – ističe Meho Sadiković, predsjednik URDOSA-e.

Stotinjak djece

Na području TK, prema podacima Udruženja, postoji stotinjak djece s autizmom. U Centru će svi oni dobiti adekvatnu psihosocijalnu zaštitu, rehabilitaciju i obrazovanje prilagođeno njihovim mogućnostima. U depadans Centra, koji je ranije izgrađen, utrošeno je 300.000 KM.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: