U Tuzli se dnevno testira blizu 100 osoba, građani bi se uskoro mogli testirati po želji

U protekla četiri dana u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli ukupno je testirano 407 osoba, a nijedna nije bila pozitivna na koronavirus. Nadležni navode da se testiranja obavljaju po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, a masovna provjera statusa građana na SARS-CoV-2 mogla bi biti moguća komercijalizacijom testova.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu zabilježen je 27. marta ove godine i do danas je ukupno na SARS-CoV-2 testirano 2.028 osoba. U Zavodu za mikrobiologiju tuzlanskog UKC-a dnevno se u prosjeku testiraju 92 osobe, a do objave ovog članka koronavirus je potvđen kod njih 84.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić kaže da se testiranje osoba na koronavirus u ovom kantonu obavlja po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Oni koji se nalaze na izvoru informacija nama daju smjernice kako i šta trebamo raditi. Svi se nadamo da će doći do pada broja pozitivnih osoba i oboljelih od oboljenja koje izaziva koronavirus, ali je pitanje šta će se dešavati u budućnosti. Mislim da 2.028 testiranja do danas ipak nije mali broj. Naravno, uvijek može i treba bolje, ali mi trenutno moramo raditi po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije”, kaže Čolić.

A do masovnijeg testiranja o kojem se sve više priča u Bosni i Hercegovini moglo bi se doći komercijalizacijom testova. To znači da bi se građani mogli testirati po svom zahtjevu ukoliko žele te platiti taj test.

“U narednom periodu bi se moglo razmišljati o tome da se uradi komercijalizacija testova za vlastite potrebe, a kako bi osobe sa područja Tuzlanskog kantona ili generalno Federacije BiH imale priliku da se same testiraju i na takav način provjere da li su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, odnosno da li su nosioci virusa”, smatra Čolić.

Od početka epidemije koronavirusa do danas u Tuzlanskom kantonu su registrovana 84 pozitivna slučaja. Trenutno je aktivno njih 60 jer se 21 osoba oporavila, jedan pacijent je premještena u drugi kanton na liječenje, a dvoje je nažalost preminulo.

U ovom kantonu aktivno je ukupno šest klastera, a riječ je o onom u Medicinskom institutu Bayer, poznatiji kao Centar za srce u kojem je sada 27 osoba, zatim slijedi Srednja Špionica sa 13, Klinika za bolesti uha, grla i nosa u tuzlanskom UKC-u sa 10 i Sapna sa sedam. Porodični klaster u Tuzli broji dvije zaražene osobe, dok klaster u Banovićima ima jednog pacijenta. Ranije su ugašeni klasteri u Lukavcu i Gračanici.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: