U Tuzli predstavljen borački registar: Drugi korpus je činilo 119.110 pripadnika Armije RBiH

U danas objavljenom registru navedeni su kartoni 119.110 osoba s području tuzlanske regije koji su potpisani kao pripadnici Drugog korpusa Armije RBiH i HVO-a. Spisak s imenima će biti dostupan svim institucijama, ali će se tretirati kao službena tajna. Ipak, svako ko bude želio izvršiti uvid u podatke to će moći uz isupnjavanje određenih kriterija, odnosno uz podnošenje zahtjeva.

“Veoma je važno da javnost zna da je registar uspostavljen te da je on u skladu sa zakonom dostupan institucijama od općine, grada, kantona, federacije i države te boračkim udruženjima u prostorijama našeg federalnog ministarstva. Oni mogu izvršiti uvid te mogu iznijeti sve svoje primjedbe ukoliko nađu da postoji neko ime koje ne bi trebalo tamo biti”, rekao je Bukvarević.

Istakao je da je postojala ideja da se ovaj registar javno objavi, međutim nakon upućivanja zahtjeva Uredu za zakonodavstvo BiH i Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH od toga se moralo odustati.

“Od Agencije za zaštitu ličnih podataka smo dobili upozorenje da je riječ o krivičnom djelu, jer su to podaci građana koje ne smijemo objaviti javno na web stranici. Prvi sam tražio da danas moj karton bude javno objavljen i svaki građanin koji to bude htio morat će potpisati izjavu da se njegov karton može objaviti”, naveo je Bukvarević koji je mišljenja da je registar sada stavljen u funkciju onima koji se brinu o borcima.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK Fahrudin Hasanović podržao je objavu registra za područje tuzlanske regije.

“Ako država smatra da treba da objavi sve pojedinosti za svakoga borca ponaosob, bujrum. Mi se ne plašimo toga šta smo i ko smo bili u ratu, šta smo od 1995. godine do 2018. dobili. U potpunosti se slažemo s ovim, ali smo stava da se zakon o pravima boraca donese u mjeri u kojoj država to može ispoštovati”, naglasio je Hasanović.

Federalno resorno ministarstvo danas je u Tuzli prezentiralo i aktivnosti koje su provedene u protekloj godini, a obznanilo je i informaciju o načinu utroška 315,5 miliona KM.
Od tog iznosa, naveo je Bukvarević, blizu 60 miliona KM je doznačeno putem transfera na račune boraca u TK.

Bukvarević je naveo i da je objava današnjeg registra jedan od tri zahtjeva koji su protekle sedmice uputili demobilisani borci, za vrijeme protesta u Tuzli.

“Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja je u formi prijedloga na Parlamentu FBiH. Mi smo uputili zahtjev, molbu i urgenciju da se zakon čim prije usvoji i on omogućava da se borci, ukoliko stvarno žele, udruže u jedno. Smtaramo da je on rješenje u predstavljanju boraca. Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH iz svih kantona i HVO-a je od mene insistirala da u dalju proceduru uputimo nacrt zakona o demobilisanim borcima, on predviđa 15 prava, reguliše prava demobilisanih boraca koja trenutno ta kategorija nema. Smatramo da je mnogo bolje regulisati i riješiti to putem zakona, nego pojedinačno za određenu kategoriju”, naveo je Bukvarević.

Nakon Tuzle registar će biti predstavljen u Zenici i Bihaću gdje su podaci prilično ažurirani na način da je poznato koji vremenski period je određeni borac proveo u odbrani BiH.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: