U Tuzli najavljeni protesti zbog novih mjera

Nova naredba koju je donio Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona koji je stupio na snagu danas, a kojom se ograničilo radno vrijeme do 20 sati ugostiteljskih objekata, važi do 18. marta 2021. godine.

Pojačan inspekcijski nadzor

Svim gradskim i općinskim kriznim štabovima, kao i inspekcijama je naređeno da izvrše kadrovsko jačanje inspekcijskih službi i da maksimalno pojačaju inspekcijski nadzor kada je u pitanju realizacija naprijed navedene naredbe, kao i primjena važećih preporuka i naredbi kada je u pitanju način organizacije i rada ugostiteljskih objekata.

Mirni protesti

Međutim tuzlanski ugostitelji se ne slažu s novim mjerama. Okupljeni kroz neformalnu grupu su upravi policije MUP-a TK predali zahtjev da u skladu sa epidemiološkim mjerama sutra u 12:00 sati održe mirne proteste ispred zgrade Vlade TK.

Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona od strane predstavnika ugostitelja sa područja Grada Tuzla će biti dostavljeni slijedeći zahtjevi:

  1. Vraćanje radnog vremena regulisanog zakonom do 23:00h;
  2. Ukoliko ne dođe vraćanja radnog vremena do 23:00h, tražimo odgovornost nadležnih donosioca osporavanih naredbi i odluka da preuzmu odgovornost za nadoknadu štete nanesenom naredbom o skraćenom radnom vremenu;
  3. Sastanak sa premijerom Vlade TK, ministrom zdravstva TK i predstavnicima Kriznog štaba TK i
  4. Tražimo prisustvo predstavnika ugostitelja pri kreiranju i donošenja odluka i naredbi koje su vezane za ugostiteljski sektor.

Pozivamo sve građane TK da nam se pridruže i pruže podršku za ostvarivanje prava ali i opstanak cjelokupnog ugostiteljskog sektora koji broji oko 20.000 uposlenih kroz javnu podršku i jasan stav da ovakve odluke ne mogu biti jednostrano donesene, bez konsultacije sa predstavnicima sektora niti potencijalnih rješenja za štetu nanesenu tim odlukama.

Vrijeme je da „Vlast“ i odgovorni preuzmu potpunu a ne parcijalnu odgovornost za sve one koji svoj posao rade pošteno i godinama pune budžet kojim oni upravljaju.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: