U Tuzlanskom kantonu u prvi razred upisano 4.400 prvačića

Završen je upis učenika u prvi razred osnovne škole na području Tuzlanskog kantona. Prema preliminarnim podacima Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta TK upisano je oko 4.400 prvačića.

Početkom aprila počinje i obavezno predškolsko obrazovanje u TK, tako da će djeca koja će u septembru krenuti u prve razrede, od aprila do juna pohađati organiziranu predškolsku nastavu.

U resornom ministarstvu ističu da će ove godine oko 3.800 mališana biti obuhvaćeno ovim vidom predškolskog obrazovanja.

Broj upisanih prvačića je na prošlogodišnjem nivou, kažu u resornom ministarstvu.

– Svake godine imamo određena odstupanja. Jedne godine je u nekoj od općina po 20-ak učenika više u prvom razredu, a u nekoj manje. Na kraju kad se to sumira u naših 13 općina vidimo da se taj broj kreće oko 4.200 do 4.500 – kazala je pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK Mersija Jahić.

Svi učenici koji su ove godine upisani u prvi razred osnovne škole morat će proći dio predškolskog odgoja i obrazovanja od 3. aprila do 16. juna, u trajanju od 150 radnih sati.

Obavezni program predškolskog odgoja pred polazak u osnovnu školu namijenjen je djeci koja do sada nisu imala priliku boravati u nekoj od predškolskih ustanova.

– U tom periodu očekujemo da će ovim vidom predškolskog obrazovanja biti obuhvaćeno oko 3.800 djece, a da su ostala djeca imala do sada imala predškolsko obrazovanje – istakla je Jahić.

Predškolske ustanove su spremne za ovaj zahtjevan zadatak, a dosadašnje iskustvo dobra je osnova i za ovu školsku godinu. Javne ustanove ”Naše dijete” Tuzla organizuje ovaj vid nastave.

Kroz ovu ustanovu, 598 mališana prvi put će zakoračiti u obrazovni sistem.

– Ovaj broj od 598 mališana je podijeljen u 29 grupa na 24 lokacije – rekla je rukovodilac pedagoške službe u JU ”Naše dijete” Tuzla Alma Polić.

Cilj obaveznog predškolskog obrazovanja je, između ostalog, povećanje nivoa svijesti o značaju predškolskog odgoja za rani rast i razvoj djece, te jačanje predškolskih ustanova i njihovog značaja u društvu.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: