U Tuzlanskom kantonu otkaze podnijelo oko 1030 ljekara i stomatologa

Od 90 doktora i doktorica Doma zdravlja Živinice, njih 61 je danas podnijelo otkaz.

Kako se navodi, doktori podnose otkaz iz razloga nepotpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika – doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva za teritorij Tuzlanskog kantona.

“Obavezujem se pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću da se neću vratiti na svoje radno mjesto ukoliko svaki od nas koji smo potpisali zajedničku izjavu o otkazu ugovora ne bude istovremeno vraćen na radno mjesto koje je obavljao do momenta potpisivanja otkaza ugovora o radu”, navodi se u otkazu.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata doktora  medicine i stomatologije TK-a Admir Suljić istakao je da je njihov osnovi zahtjev da budu socijalni partneri i da im se prizna reprezentativnost kao u svim ostalim kantonima te da potpišu kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u osam drugih kantona.

Sa sastanka je poručeno da je 1.030 doktora medicine i stomatologije od ukupno 1.119 zaposlenih u TK-u dovedeno pred svršen čin davanja individualnih otkaza. Još uvijek očekuju da se, ovim povodom, oglase Vlada i Skupština TK-a.

– Izbor je jednostavan. Ili da se uvažimo kao doktori i da možemo sebe zastupati ili da se uruši zdravstveni sistem u TK-u. Nadamo se zdravom razumu i vanrednoj sjednici Skupštine TK-a – poručio je.

U većini zdravstvenih ustanova otkazni rok je sedam dana pa se očekuje da u tom periodu reaguje vlast jer, kako navode iz Štrajkačkog odbora, njihov cilj nije samo poboljšanje njihovog statusa, već i unapređenje javnog zdravstva, odnosno želja da pacijenti ubuduće što manje idu u privatne klinike ili na liječenje u inostranstvo.

 

 

 

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: