U TK nema epidemije gripe, porast akutnih respiratornih infekcija

U prvoj sedmici 2017. godine na području Tuzlanskog kantona registrovano je 1.250 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i 493 bolesti sličnih grupi – potvrdio je Feni epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK primarius Blaško Topalović.

Po njegovim riječima, nije bilo teških respiratornih infekcija koje zahtijevaju hospitalizaciju, a po starosnih strukturi, najveći broj oboljelih su djeca do četiri godine i odrasli starosne dobi od 30 do 64 godine. Topalović navodi da je tokom prve sedmice 2017. godine na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla hospitalizirano osam pacijenata s pneumonijom ili bronhitisom, gdje trenutno leži pet pacijenata.

U Zavodu za javno zdravstvo TK zaključeno je da je u prvoj sedmici ove godine registrovan veći broj oboljelih od spomenutih bolesti nego prethodnih sedmica, a zabilježeno je blago povećanje akutnih respiratornih infekcija. Iz Zavoda savjetuju građanima, imajući u vidu način prijenosa, da je neophodno provoditi opće mjere, poput održavanje lične higijene, podizanje nespecifične otpornosti organizma kroz adekvatnu ishranu, adekvatno odijevanje i obuvanje, kao i poboljšanje uvjeta stanovanja. Važno je, kako ističu, voditi računa o dnevnom odmoru, boravku na čistom zraku, kao i izbjegavanje zadimljenih prostorija i bespotrebnih okupljanja.

Topalović tvrdi da na području TK nema epidemije gripe te ističe da još nije kasno za vakcinaciju protiv ovosezonske gripe. Navodi da su kantonalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo i Zavod zdravstvenog osiguranja osigurali 5.450 besplatnih doza vakcine protiv ovosenske gripe, a na području nekih općina još nisu sve doze potrošene.

Topalović podsjeća da se shodno smjernicima za prijavljivanje akutnih respiratornih infekcija, bolesti sličnih gripi i teških akutnih respiratornih infekcija, stanje spomenutih bolesti prati od 40. sedmice 2016. godine u cilju jačanja nadzora nad sezonskom gripom. U novembru i decembru protekle godine registrovan je uobičajen broj i bolesti sličnih gripi i bolesti akutnih respiratornih infekcija, uz dominaciju akutnih respiratornih infekcija, piše Fena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: