U Domu zdravlja Živinice nabavljena tri aparata za hemodijalizu

Pacijenti hemodijalize Doma zdravlje Živinice, čiji životi zavise od dijalize, su u protekloj sedmici dobili nove dijalizne aparate koji će im taj proces mnogo olakšati ali i učiniti ga kvalitetnijim. Tim povodom načelnik Samir Kamenjaković je zajedno sa saradnicima posjetio Odjeljenje hemodijalize.

Kroz donaciju koja se realizovala u obliku tri nova dijalizna aparata samo se nastavlja politika Općine Živinice, a to je da se zdravstvo na našoj regiji učini kvalitetnijim i dostojnim svakog građanina.

Za ovu svrhu je iz Budžeta Općine Živinice izdvojeno 40.000,00 KM. Navedena donacija za Odjeljenje hemodijalize je iskorak jer 15 godina, kako radi, nije bilo nikakvih ulaganja.

Prema riječima Načelnika prije svega treba riješiti pitanje infrastrukture na i u objektu Doma zdravlja, a rezultat potpune realizacije svih projekata planiranih u domenu zdravstva jeste odgovarajuća zdravstvena zaštita za sve naše građane.

Općina Živinice, gdje živi oko 70.000 ljudi, zadovoljava uslove kada je u pitanju uspostavljanje objekta u kojem bi građani Živinica ostvarivali sekundarni oblik zdravstvene zaštite. Dakle, Općina Živinice ima sve predispozicije za otvaranje Opće bolnice na njenom području. Uzimajući u obzir da bi manje općine oko nas kao što su Banovići i Kladanj mogle ući u taj program, potreba za realizaciojm ovog projekta je velika.

Općinski načelnik Samir Kamenjaković, znajući mogućnosti Općine Živinice i potrebu da Općina Živinice na dugoročnom planu dobije Opću bolnicu, u prostornom planu Općine Živinice predložio realizaciju spomenutog projekta. Općinsko vijeće Živinice je usvojilo ovaj prijedlog, te je u prostornom i regulacionom planu Općine Živinice predviđeno 12 duluma koji bi se iskoristili za tu namjenu. To je bio osnovni preduslov koji bi trebao označiti prvi korak ka otvaranju Opće bolnice na našoj Općini.

Konačnom realizacijom bi se zaokružila priča kojom bi se na jednom mjestu omogućio svaki vid kvalitetne zdravstvene zaštite.

S obzirom na trenutno stanje, na projekte koji se realizuju i koji se planiraju realno je za očekivati da bi za nekih 3-4 godine Općina Živinice mogla imati Opću bolnicu.

“Našoj lokalnoj zajednici, lokalnoj samoupravi građanin je na prvom mjestu. Ako se fokusiramo na to, onda moramo potrebe naših građana staviti na prvo mjesto. Mi moramo ulagati u kvalitet zdravlja kako bi Dom zdravlja Živinice kao referentna zdravstvena ustanova našim građanima pružila kvalitetniju zdravstvenu uslugu kojom bi im se osigurao kvalitetniji život, te da bi zdravlje podigli na viši nivo. Za takvo djelovanje nam trebaju i određena pomagala. U prethodne dvije godine urađeno je jako dobrih, kvalitetnih projekata kada je u pitanju Dom zdravlja. Ovom donacijom čija je vrijednost oko 40.000,00 KM, a koja je utrošene na tri dijalizna aparata nastavlja se politika koja se zalaže za kvalitetnije zdravstvo. Raduje me da ova današnja donacija ima i svoj nastavak kroz donaciju CT-aparata. Ono što planiramo u budućnosti jeste sa rukovodstvom Doma zdravlja raditi na uređenje postojećeg prostora, kao i dogradnja određenih građevinskih jedinica koje su im potrebne za proširenje kapaciteta”, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

“Ova tri nova aparata za dijlizu, za naše pacijente smo nabavili zahvaljujući Općinskom načelniku Samiru Kamenjakoviću i Općinskom vijeću Živinice. Nova tri aparat za hemodijalizu su osvježenje za nas i naše pacijente, jer je većini naših aparata praktično prošao rok. Federalno ministarstvo za osiguranje je odgovorno za našu ustanovu al njihovu podršku, kada su u pitanju ulaganja u opremu, nemamo. Budžet za hemodijalizu mora biti veći. Naime, ova ustanova samo zbog hemodijalize u posljednjih 6 godina ima gubitka oko 1.500.000,00 KM, a za taj novac smo mi mogli dosta toga uraditi. Da bi se razvijali u skladu sa svim pravilima struke nadam se da će naše potrebe biti zapažene i u Budžetu za 2019. godinu. Potrebna su nam sredstva za nabavku neophodne dijagnostičke opreme kako bi usavršili ovaj Dom zdravlja koji je drugi po veličini na Kantonu. Ja se nadam da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti. Dom zdravlja je vlasništvo svih stanovnika Općine Živinice, oni ovdje ostvaruju svoju primarni zdravstvenu zaštitu, sekundarni nivo zdravstvene vanbolničke zaštite, kao i tercijalnu zdravstvenu zaštitu koja se inače obavlja samo u bolnicama”, rekao je direktor JZU Dom zdravlja Živinice prim.dr. Esed Omerkić.

 

 

(Općina Živinice)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: