U BiH velike zalihe tovnih junadi zbog zastoja u izvozu u Tursku (VIDEO)

Bosanskohercegovački farmeri koji se bave proizvodnjom goveđeg mesa u iščekivanju su odluke hoće li biti nastavljen izvoz mesa za Tursku.

U ovoj godini bh. proizvođači tovne junadi nisu izvezli ništa, a u prošloj godini su za Tursku izvezene skromne količine mesa.

Predsjednik Odbora za trgovinu Kantonalne privredne komore i član Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona Kasim Selimović objašnjava da se dogodio niz malverzacija te, osim što se uvozilo meso iz drugih zemalja, a izvozilo pod robnom markom kao meso iz BiH, bilo je i opasnijih stvari.

– Tokom 2017. godine u jednoj od firmi koja je izvozila meso otkriveno je da meso nije ispravno, što je znatno doprinijelo zastoju u izvozu – podvukao je Selimović.

Domaći farmeri su očekivali da će ih u ovoj godini država podržati, odnosno zaštititi domaću proizvodnju, ali Selimović je mišljenja da do toga nije došlo.

– Kao nikada do sada imamo velike zalihe tovnih junadi na farmama, oko 30.000 junadi koja je spremna za klanje i izvoz, što je značajna vrijednost – ističe Selimović.

Podsjeća da su se farmeri zadužili kod banaka u iščekivanju da će se riješiti pitanje izvoza, ali do toga nije došlo, te Selimović smatra da je razlog, između ostaloga, i nestabilna politička situacija.

Napomenuo je da je pred farmerima i dalje velika neizvjesnost hoće li uopće doći do izvoza jer je Turska pronašla druge zemlje od kojih uvozi meso kako bi snabdjela svoje tržište.Bosna i Hercegovina početkom godine dogovorila je sporazum s Turskom o slobodnoj trgovinskoj uniji, ali njegova primjena nije počela te je na Vijeću ministara BiH da se u što skorije vrijeme razriješe ova pitanja.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: