Tuzlanski kanton će u narednoj godini dobiti modernije regionalne ceste: Skupština TK-a dala saglasnost za kreditno zaduženje

Tuzlanski kanton će u narednoj godini dobiti modernije regionalne ceste. Naime, Skupština Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Direkciji regionalnih cesta Tuzlanskog kantona za višemilionsko kreditno zaduženje kod Razvojne banke Federacije ili komercijalnih banaka, kojim će biti finansirana izgradnja novih cesta. Opozicija je bila protiv, jer smatraju da se radi o nepovoljnom kreditnom zaduženju.

Zbog nemogućnosti brzog dobijanja povoljnog kredita u visini od 20 miliona maraka kod Razvojne banke Federacije, Direkcija regionalnih cesta je zatražila, a Kantonalna Vlada i Skupština su odobrile moguće zaduženje kod komercijalnih banaka. Time bi u narednoj godini mogle biti rekonstruisane, sanirane i izgrađene ceste, posebno one koje su od izuzetnog privrednog i turističkog značaja, objavila je FTV.

“Otprilike su isti uslovi kao u Razvojnoj banci, možda se čak u nekim komercijalnim bankama mogu naći i povoljniji. Imamo 318 kiliometara cesta u TK-i, i 24 kilometra makadama”, kaže Mirsad Gluhić, ministar saobraćaja, turizma i trgovine TK-a (SBB).

Opozicija je bila protiv, jer je Tuzlanski kanton garant za vraćanje kredita Direkciji regionalnih cesta, koja, kako kažu, može iz svog tekućeg poslovanja osigurati dovoljno novca za saniranje starih i izgradnju novih cesta.”Direkcija ima dovoljno sredstava da realizuje sve godišnje investicije. Njen budžet za investicije je oko osam miliona KM. Išli bi u realizaciju kredita s nekom od komercijalnih banaka, što ga poskupljuje, ne bismo platili pet miliona nego više”, tvrdi Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

U Vladi kažu da Direkcija ima mjesečni prihod od milion maraka, te da može bez subvencije kantona u roku od 12 godina bez problema otplatiti kredit. Izvođači radova, tvrde u Vladi, moraju biti odabrani na tenderu uz maksimalnu transparentnost utroška višemilionskog kredita. Opozicija, pak, tvrdi da je zaduženje finansiranje predizbornih projekata.

“To će se držati pod storgom kontrolom jer je osjetljivo, prevelik je novac da bi se pustilo pojedincu, da bude u zatvorenom krugu”, kaže Gluhić.

“Oni, ustvari, idu na realizaciju 20 miliona maraka da bi imali dovoljno novca da troše u izbornoj kampanji. Kupovati će glasove, a građani će plaćati kamatu”, smatra Hadžić.Pravi test će biti, dakle, izborna godina kada vlast mora osigurati transparentnost višemilionskih investicija, navodi FTV.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: