Tuzlanski aerodrom spreman za prihvat većeg broja putnika

Međunarodni aerodrom Tuzla je od 02.juna ponovo u funkciji. Vraćene su sve destinacije, koje su bile i prije pandemije, ali se bilježi nešto slabiji broj putnika. Razlog tome je što su u mnogim evropskim zemljama još uvijek na snazi restriktivne mjere i zabrana turističkih putovanja. Međutim, u tuzlanskoj zračnoj luci se nadaju da bi popuštanjem mjera u zemljama EU i uvođenjem, novih destinacija uskoro moglo doći do povećanja broja putnika i postepenog povratka na nivo prije pandemije.

Prema riječima Eseda Mujačića, direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla, na snazi su sve mjere zaštite putnika i uposlenika aerodroma zbog čega trenutno dolazi do sporijeg protoka putnika, ali se sve radnje obavljaju u predviđenim vremenskim okvirima.   

„Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da su nam vraćene sve destinacije koje su bile i prije zatvaranja aerodroma. Nažalost popunjenost po letu nije na novo prije pandemije. Međutim, nadamo se da će se to stanje popravljati i da ćemo se vratiti na raniji nivo. U vrijeme pandemije aerodrom je bio otvoren za kargo, medicinske i humanitarne letove. Poduzeli smo sve mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, obilježili smo mjesta kako bi putnici držali socijalnu distancu, a uradili smo i fizičku prepreku u cilju zaštite osoblja aerodroma, obezbjedili smo opremu za mjerenje temperature, nabavili opremu za uposlenike (maske, rukavice…), sredstva za dezinfekciju i druge mjere propisane od nadležnih kriznih štabova. Zbog mjera zaštite od koronavirusa sporiji je protok putnika na aerodromu, ali manji broj putnika nam omogućava da procedure provedemo u predviđenim rokovima“, rekao je Mujačić.  

S obzirom na nedovoljnu informisanost građana o uslovima putovanja, Mujačić je pojasnio ko i pod kojim uslovima može putovati sa tuzlanskog aerodroma u zemlje Zapadne Evrope

„ Putnici iz evropskih zemalja da bi ušli u BiH moraju imati državljanstvio BiH, dok strani državljani moraju posjedovati poslovni poziv ili dokaz da trebaju prisustvovati dženazi ili sahrani svojih bližih. Od prije nekoliko dana uvedena je olakšica da djeca, strani državljani, čiji roditelji imaju državljanstvo BiH mogu, sa roditeljima,  ući u našu zemlju. Također, strani državljani koji su u braku sa državljaninom BiH, uz vjenčani list mogu ući u zemlju. Oni za ulazak u BiH moraju posjedovati dokument u kojem se navodi da su testirani na koronavirus, a negativan nalaz ne smije biti  stariji od 48 sati. Putnici iz Bosne i Hercegovine  moraju posjedovati dokaz o nekoj vrsti boravišta u zemljama EU, radnu ili boravišnu vizu“, kaže Mujačić.

Ističe da je određeni broj putnika vraćen sa aerodroma zbog neposjedovanja potrebne dokumentacije.

„ Ne smijemo pustiti niti jednog putnika na let za kojeg nismo sigurni da može ući u državu u koju je krenuo. U suprotnom putnik bi bio odmah vraćen u našu zemlju ili bi čekao naredni let, a sve troškove u takvim okolnostima snosi aerodrom Tuzla. Pored toga mi bi morali platiti kaznu u iznosu od 5 hiljada eura po putniku. Zbog toga moramo biti jako oprezni“, govori Mujačić.

Pojašnjava da turistička putovanja u zemlje EU još nisu dozvoljena, pa čak i za državljane EU.

„Imali smo primjer da su državljani Hrvatske, članice EU, vraćeni sa leta za Njemačku, uz obrazloženje da su planirali turističko putovanje. Dakle, nema turističkih putovanja, porodičnih posjeta i slično“, naglašava Mujačić.

Imajući u vidu da je tuzlanski aerodrom jedan od prvih koji je počeo raditi nakon pandemije, Mujačić naglašava da ima veliki broj putnika iz susjednih zemalja.

„Najviše putnika iz zemalja u okruženju imamo iz Hrvatske, ali usluge našeg aerodroma koriste i putnici iz Srbije. Razlog tome je što su naše granice otvorene prema susjednima, koji mogu bez problema ući u BiH i putovati s našeg aerodroma, uz potrebnu dokumentaciju“, kaže Mujačić.     

Navodi da se početkom narednog mjeseca očekuje da sa Međunarodnog aerodroma Tuzla krenu i turistički čarter letovi.

„ Prije nekoliko dana sam razgovarao sa direktorom turističke agencije koja organizira čarter letove za Tursku i prema njegovim saznanjima već od 7.jula će se moći putovati u Tursku. Od 1.jula se otvaraju hoteli u Turskoj i to je razlog što su neki aranžmani planirani za juni prolongirani za idući mjesec. Postoji intencija da se sezona produži i za septembar“, govori Mujačić.

Ugovor Međunarodnog aerodroma Tuzla sa avio kompanijom Wizz air ističe tokom ovog mjeseca, međutim Mujačić ne sumnja u produžetak ugovora i nastavak saradnje sa mađarskom aviokompanijom.  

„ Nadam se i siguran sam u to da će ugovor sa Wizz air-om biti produžen, uz obostrani interes. Tu nema nikakvih problema. Već smo dogovorili novu destinaciju Tuzla – Salzburg i ta linija će biti u funkciji od 2.jula ove godine. Također, u toku su pregovori za uvođenje dodatnih linija. Očekujemo da se sa smirivanjem situacije vratimo na nivo prije pandemije i da sa novim linijama povećamo broj putnika“, smatra Mujačić.

Mišljenja je da će ulaganja na poboljšanje infrastrukture aerodroma, po svemu sudeći, pričekati narednu godinu.  

„Sve ovo je uticalo da se poremete naši planovi u pogledu infrastrukturnih ulaganja. Naša želja je da obezbijedimo što bolje uslove i da se približimo evropskim standardima. Nažalost, sredstva koja su bila planirana za ove namjene su preusmjerena i ove godine nećemo moći planirati ulaganja. Razumljivo, jer je najbitnije da se sačuvaju ljudski životi i radna mjesta. Mi nismo otpuštali radnike u vrijeme pandemije. Čak, šta više, povećanjem destinacija imat ćemo i potrebu za novim radnicima. Neće biti kasno ni da iduće godine realizujemo planirana kapitalna ulaganja“, zaključio je Mujačić. 

Putnici sa Međunarodnog aerodroma Tuzla trenutno mogu putovati na 16 destinacija i 7 zemalja, na neke od najpopularnijih destinacija u Evropi: Basel-Mulhouse-Freiburg (Švicarska), Eindhoven (Holandija), Billund (Danska), Keln, Dortmund, Friedrichshafen, Karlsruhe/Baden-Baden, Memmingen/Munich West, Frankfurt Hahn, Berlin Schoenefeld (Njemačka)…

pricesagranice.com/Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: