Tuzlanski aerodrom dobio državnu pomoć od 302.500 KM

Vijeće za državnu pomoć Bosne i Hercegovine donijelo je rješenje kojim se odobrava tzv. ex post državna pomoć Javnom preduzeću “Međunarodni aerodrom Tuzla”.  Radi se o kapitalnom transferu u iznosu od 302.500 KM za izgradnju aerodromske infrastrukture i opreme.

Na taj način udovoljeno je zahtjevu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona iz jula ove godine, koje je tražilo odobrenje pomoći za nabavku vatrogasnog vozila i neophodne aerodromske opreme za ovaj aerodrom.  

Kako je navedeno u rješenju, državna pomoć u obliku kapitalnog transfera može se dodijeliti jer je ispunjen uslov da intenzitet državne pomoći ne prelazi 75% prihvatljivih troškova, imajući u vidu da je promet putnika prema Izvještaju o poslovanju “Međunarodnog aerodroma Tuzla” u 2018. godini iznosio 584.610 putnika, a prema statističkim podacima poslovanja u 2017. godini 535.596 putnika, što je manje od milion putnika godišnje.

Procijenjena vrijednost investicionih ulaganja JP “Aerodrom Tuzla” u 2019. godini iznosi 3.535.000 KM te je iznos od 302.500 KM na ime kapitalnog transfera značajno manji od 75% od ukupnog iznosa od planiranog za nabavku aerodromske opreme.

Na kraju, Vijeće je u postupku utvrdilo da su sredstva u iznosu od 302.500,00 KM dodijeljena “Aerodromu Tuzla” za prihvatljive troškove ulaganja u infrastrukturu i opremu aerodroma u okviru dopuštenog intenziteta državne pomoći do 75% prihvatljivih troškova.

Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: