Tuzlaci ne žele prihvatne centre: Političari, vodite migrante svojim kućama

Blizu 100 mještana tuzlanskih prigradskih naselja koja gravitiraju Šićkom Brodu i Ljubačama danas se okupilo ispred zgrade Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli gdje treba početi sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona. Od političara traže da ne dozvole formiranje migrantskih centara na području ovog grada, a ukoliko do toga ipak dođe, navode da su spremni na radikalne poteze.

Nekadašnja kasarna u Ljubačama nadomak Tuzle mjesto je na kojem će biti formiran prvi migrantski centar u ovoj regiji, što je omogućila Vlada Federacije BiH koja je objekt dodijelila Ministarstvu sigurnosti BiH.

Nezadovoljstvo među mještanima stvorila je i nedavna izjava premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića u kojoj je kao potencijalnu lokaciju za migrantski centar naveo objekte bivšeg rudnika u Bukinju.

Foto: A. K./Klix.ba

“Tuzlanski kanton se mora jasno oglasiti i ne dozvoliti formiranje migrantskih centara u gusto naseljenim područjima. Premijer TK izgleda da nije ni svjestan šta je izjavio, a njegove izgovorene rečenice su stvorile paniku među mještanima, koji su sada uvjereni da će uslijediti njihovo protjerivanje”, kazao je za Klix.ba Goran Stojak, predsjednik Mjesne zajednice Bukinje.

Stojak je stava da se migrantima treba pomoći, ali ne formiranjem migrantskih centara u ovom gradu.

“I mi imamo pravo da živimo, da nam djeca mogu slobodno ići u školu, a dolaskom migranata to će biti nemoguće. Neka svaki od zastupnika u Skupštini TK, koji imaju solidne plaće, uz premijera svakako, kući povede po petero migranata i riješit će problem”, naglasio je Stojak.

Goran Stojak (Foto: A. K./Klix.ba)

Dok mještani Ljubača negoduju u vezi formiranja migrantskog centra, kako saznajemo, ekipa BHMAC-a jučer je već posjetila kompletan kompleks nekadašnje kasarne kako bi se uvjerili u stanje, s obzirom na to da postoje indicije da je ovo područje minirano, na što upozoravaju i postavljeni znakovi upozorenja.

Foto: A. K./Klix.ba

“Mi od Skupštine TK na današnjoj sjednici tražimo da prihvate zaključke gradskih vijeća Živinica i Tuzle te da se uvaži vapaj stanovništva okolnih mjesnih zajednica. Članovi BHMAC-a jučer su dolazili u kasarnu, a rekli su nam da su od Vijeća ministara BiH dobili nalog za utvrđivanje stanja na ovom lokalitetu. Ali, bez obzira na sve, mi ćemo istrajati u tome da ne dozvolimo formiranje migrantskog centra u Ljubačama”, rekao je za Klix.ba Dražen Vilušić, predsjednik Mjesne zajednice Ljubače koji je danas na protestu ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Dražen Vilušić (Foto: A. K./Klix.ba)

Vrijedi kazati da se formiranju migrantskog centra u Ljubačama protivi i Gradsko vijeće Tuzle, koje je na sjednici održanoj u ponedjeljak donijelo zaključak da će, ukoliko odluka Vlade FBiH da se kasarna u Ljubačama dodijeli Vijeću ministara, odnosno Ministarstvu sigurnosti BiH za smještaj migranata, biti prinuđeni podnijeti zahtjeve nadležnim organima za procesuiranje odgovornih zbog pokušaja izazivanja opće opasnosti kao i o podržavanju protesta kojima će se predstavnicima mjesnih zajednica i drugim građanima Tuzle pridružiti i vijećnici.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: