Trudnicama u Tuzlanskom kantonu će se refundirati novac za spasonosni lijek Clexane

Trudnice iz tuzlanske regije mjesečno moraju izdvajati i do 3.000 KM za kupovinu spasonosnog lijeka koji sprečava stvaranje tromba koji može biti fatalan za majku i dijete.

Iako je Skupština TK usvojila inicijativu da se Clexane uvrsti na esencijalnu listu lijekova za ovu godinu, to se nije desilo. Međutim Ministarstvo zdravstva TK proteklih dana pronalazi model sufinansiranja kako bi se pacijenticama iz fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja TK refundirao cjelokupan iznos.

“U pitanju je niskomolekularni heparin koji ima izuzetno veliku primjenu u medicini. Mi smo sad odreagovali na zahtjev Skupštine TK kako bi trudnicama ovaj lijek bio dostupan na način da Zavod zdravstvenog osiguranja TK sufinansira troškove kupovine injekcija. Mi smo to pripremili i u narednih nekoliko dana sa zavodom ćemo definisati doktorinarne pristupe u smislu koje će to pacijentice imati pravo na refundaciju”, rekao je za Klix.ba ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić.

Za lijek potrebno do 3.000 KM mjesečno

Trudnice u TK s dijagnosticiranom trombofilijom i venskom trombozom koje svakodnevno moraju koristiti Clexane, u proteklom peirodu su izdvajale blizu tri hiljade konvertibilnih maraka mjesečno, s obzirom da u apotekama cijena jedne injekcije okvirno iznosi deset maraka.

Zbog teške ekonomske situacije, nažalost mnoge trudnice nisu u mogućnosti mjesečno izdvojiti spomenuti novčani iznos čime u rizik dovode opstanak ploda.

Clexane se ordinira odmah pri ustanovljenoj trudnoći te pet sedmica nakon poroda, svaki dan.

Nerijetko se dešava da trudnice zbog težine svoje dijagnoze primaju ove injekcije i do dva puta dnevno, a izostanak ovog heparinskog lijeka rezultira stvaranjem tromba te prekida dotoka krvi između majke i njene nerođene bebe.

U tom slučaju dolazi do spontanih pobačaja ili nedovoljnog razvijanja ploda.

Testiranje na tromobofiliju u UKC-u u Tuzli

S druge strane, trombofilija može biti stečena ili urođena, a testiranje je moguće obaviti u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Tuzli.

Iz tuzlanske Klinike za ginekologiju i akušerstvo za portal Klix.ba su pojasnili da se testiranje na trombofiliju preporučuje svim trudnicama koje su u vrijeme trudnoće imale jednu ili više intrauterinih smrti nepoznate etiologije kod morfloški zdravog ploda, zatim one koje su imale tri ili više spontanih pobačaja prije 12. sedmice gestacije, te jedan ili više porođaja prije 34. nedjelje uzrokovanih preeklampsijom, eklampsijom, intrauterinim zastojem u rastu ili abdukcijom placente.

“Testiranje na trombofiliju se preporučuje i svim ženama koje su imale vensku trombo-embolijsku bolest uz minimalni provocirajući faktor, a nisu bile na oralnoj kontracepciji. Također, preporučuje se asimptomatskim ženama koje imaju u porodičnoj anamnezi (prvi stepen srodnosti) vensku trombo-embolijsku bolest sa nepoznatim trombofiličkim statusom, kao i svim ženama koje su imale vensku trombo-embolijsku bolest u prethodnoj trudnoći, nakon trudnoće ili tokom uzimanja oralne kontracepcije”, istakli su iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a u Tuzli.

Pored upotrebe Clexane injekcija, iz ove klinike su kazali da postoje novi lijekovi koji se primjenjuju oralno, naglasivši da bi trebalo revidirati stavove o tretmanu trombofilije u trudnoći, ali i motivirati medicinske istraživače u smislu pronalaženja novih terapijskih modaliteta.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: