TK: Vanredne isplate dječijeg doplatka

S obzirom na to da je u budžetu Tuzlanskog kantona u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen suficit od više miliona maraka dogovorena je vanredna isplata sredstava osobama s područja TK u stanju socijalne potrebe.

U resornom ministarstvu nastoje isplatiti zaostale obaveze iz prethodnih godina pogotovo kada je riječ o dječijem doplatku.

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Zoran Jovanović istaknuo je da je vanredno isplaćen dječiji doplatak za decembar 2016., a 1. septembra će redovno biti isplaćen za januar 2017.

– Isplaćen je i uvećani dječiji dodatak za decembar 2016. vanredno u iznosu od oko 70.000 KM, porodični smještaj za djecu bez roditelja u okviru porodica koje se brinu o djeci bez roditeljskog staranja u iznosu od oko 60.000. Osjetili smo potrebu da pomognemo i privredi kroz uplatu vanredne tranše za refundaciju bolovanja. Taj iznos se kreće oko 450.000 KM – kazao je Jovanović.

Na ovaj način, ističe ministar, vanredno je isplaćeno oko milion maraka a isti iznos potrebno je obezbijediti svakog mjeseca. Iako se mogu čuti primjedbe na visinu dječijeg doplatka mjesečno je, navodi ministar Jovanović, potrebno obezbijediti 400.000 KM za 15.000 korisnika ovog doplatka u TK.

– Neki čak predlažu i povećanje dječijeg doplatka. Razmatrali smo i tu mogućnost, ali povećanje dječijeg doplatka sa 20 na 21 KM vuče 400 hiljada KM novih davanja iz budžeta – dodao je.

U septembru ove godine slijedi redovna tranša, a sa martom ove godine, dodaje ministar , zaključene su sve isplate djeci korisnicima doplatka. Ministar podsjeća i da u sistemu socijalnih davanja ima zloupotreba pa se ukazuje potreba za revizijom korisnika.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: