TK: Pojačana kontrola prevoza putnika minibusima i kombi vozilima (VIDEO)

Na meti poreznih inspektora u narednom periodu biće sva preduzeća koja prevoze putnike prema turističkim destinacima na području Federacije Bosne i Hercegovine. Osim što će se kontrolirati da li su putnicima izdati fiskalni računi za prijevoz, provejravat će se i radno-pravni status i uplaćivanje doprinosa osoba koje obavljaju prijevoz putnika.

Akcija će se provoditi na način da će sva vozila koja prevoze putnike biti zaustavljena, potom će identificirati vozača, obaviti uvid u putne naloge, a od putnika će se tražiti fiskalni računi.

I željeznički promet je u obavezi izdati fiskalni račun. Prijevoznici ne moraju imati instalirane fiskalne uređaje u vozilu, ali moraju na mjestu gdje se izdaje karta.

Nakon terenskih kontrola za očekivati je kontrole i u sjedištu firmi koje prevoze putnike. Osim kontrole na svim saobraćajnicama u Tuzlanskom kantonu, porezni inspektori kontrolirat će i područje Aerodroma Tuzla.

Za kršenje Zakona o fiskalnim sistetima, preduzeća je moguće kazniti iznosom od dvije i po do 20 hiljada KM. Kazne za odgovorne osobe u firmi koja krši ovaj zakon iznose od jedne do tri hiljade, a za poduzetnike od tri do deset hiljada KM.

Iz Porezne uprave podsjećanje i da su korisnici usluga dužni uzeti račun i sačuvati ga u krugu od dvadeset metara po napuštanju prodajnog mjesta. Ne urade li tako, mogli bi biti kažnjeni iznosom od 50 KM.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: