TK ima 4.200 prvačića, što je za skoro 300 manje nego lani

U novoj školskoj godini na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH – Tuzlanskog u školske klupe sjelo je oko 4.200 prvačića.

Prve prognoze

Preliminarni izvještaj o broju upisanih prvačića u jednu od 89 osnovnih škola u TK bit će poznat sredinom septembra, a prve prognoze govore da su se obistinile crne slutnje o dramatičnom padu broja upisanih učenika.

– Mi taj problem imamo unazad 15 godina. Nekad smo u osnovnim školama imali 65.000 učenika, a trenutno imamo oko 39.000. U nekim našim planovima predvidjeli smo da ćemo imati između 100 i 200 manje upisanih prvačića, ali, nažalost, taj broj će se, vjerovatno, popeti i do 300 – kaže Mersija Jahić, pomoćnica ministra za obrazovanje i nauku TK.

Prethodnih godina Tuzlanski kanton su napuštale porodice koje nisu imale zaposlenog nijednog člana. Međutim, trenutno iz TK odlaze porodice čiji su članovi zaposleni i do kraja kalendarske 2017. moguće je da najmnogoljudniji kanton FBiH ostane samo s oko 4.000 učenika u prvim razredima osnovnih škola.

– Manji broj učenika u osnovnim školama znači i manji broj srednjoškolaca, odnosno studenata. Svojevremeno je Vlada TK prihvatila elaborat o organizacionom umrežavanju osnovnih i srednjih škola, ali njegova implementacija nikada nije uslijedila – ističe Jahić.

Prošle godine je Vlada TK predložila, a Skupština TK usvojila izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju. Novina se odnosila na organiziranje produženog boravka u osnovnim školama. Produženi boravak osnovaca, prema zakonskim odredbama, finansirali bi roditelji.

– Trenutno imamo samo jednu školu u kojoj će se organizirati produženi boravak u školama. Riječ je o OŠ „Mejdan“ u Tuzli, a sve preostale škole koje se odluče na takav korak morat će ispuniti uvjete precizirane pravilnikom – pojašnjava Jahić.

Srednje škole

U Tuzlanskom kantonu, pored 89 osnovnih, egzistiraju i 33 srednje škole, a u novoj školskoj godini srednjoškolsko obrazovanje pohađat će oko 16.500 učenika.

Obavezan odlazak u Potočare

Osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona čiji je osnivač Skupština TK obavezne su godišnjim programom rada utvrditi cjelodnevnu posjetu Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, i to za učenike završnih razreda, počevši od školske 2017./2018. godine.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: