Sumiranje rezultata rada Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK

Jučer održana konferencija za medije Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, bila je prilika da se u druženju sa direktorima javnih ustanova i javnog preduzeća iz resorne nadležnosti, te predstavnicima medija ministar Srđan Mićanović zahvali svima na saradnji, istakavši da je godina na izmaku bila je po mnogo čemu teška, ali da je Ministarstvo uspjelo da realizuje veliki broj projekata. Imajući u vidu sve ono što je urađeno Mićanović je izrazio svoje zadovoljstvo urađenim.

„Kao što sam više puta isticao u 2019. godini kad sam preuzeo dužnost, zatekao sam tešku situaciju, Ministarstvo je bilo disfunkcionalno, sa nedovoljnim brojem zaposlenika, nije bilo koordinacije i sinhronizacije između Ministarstva i javnih ustanova u resornoj nadležnosti, a efikasnost rada je bila ispod 30% u odnosu planirano. Sve smo to uspjeli za kratki period podići na daleko veći nivo, uspostavljanjem efektivnog nadzora nad radom javnih ustanova i javnog preduzeća u resornoj nadležnosti. U prethodnih godinu dana su navedene ustanove i preduzeće, uz koordinaciju od strane Ministarstva na prigodan način zajednički nastupale i nastojale ponuditi bogatije i kvalitetnije sadržaje građanima Tuzlanskog kantona. Posebno želim istaći da je Skupština Tuzlanskog kantona u 2020. godini donijela Zakon o zaštiti kulturne baštine koji je na jedan sistemski i sveobuhvatan način regulisao zaštitu kulturne baštine, obzirom da je ta oblast bila regulisana zakonom koji je bio star preko 35 godina i samim tim u mnogim dijelovima neprimjenjiv.“ rekao je ministar Mićanović.

Ministar je dalje istakao da je u sferi sporta pokrenuto niz aktivnosti koji se odnose na redefinisanje i unaprjeđenje kriterija za dodjele finansijskih sredstava

„Donijeli smo i kriterije o dodjeli finansijskih sredstava u formi općeg akta za istaknute sportiste i to im je jedan značajan podstrek za budući rad. U oblasti mladih smo pored postojeća dva programa koji se odnose na sufinansiranje kredita mladima i sufinansiranje programa/projekata omladinskih udruženja, uveli novi program subvencioniranja troškova mladima za smještaj i boravak djece u  predškolskim ustanovama, te smo povećali za pet puta broj mladih porodica koje su podržane iz Budžeta TK“, zaključio je Mićanović.

Ministar je izrazio nadu da će djelovanje i razvoj Ministarstva i dalje ići uzlaznom putanjom i da će se nastaviti sa unaprjeđenjem stanja u resornim oblastima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: