Skupština TK sutra o potvrđivanju nove vlade

Nakon dugog perioda neizvjesnosti na pomolu je potvrđivanje sastava nove Vlade TK.

Naime, na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona, na zahtjev trećine poslanika u ovom tijelu, za sutra u deset sati zakazana je sjednica kantonalne Skupštine hitnog karaktera sa jednom tačkom dnevnog reda a to je razmatranje prijedloga odluke o konačnom potvrđivanju Vlade najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

– Vlada u narednom periodu treba napraviti neke pozitivne korake prije svega u realnom sektoru, odnosno pomoći da ovaj dio države kao i uvijek bude neki zamajac čitavog razvoja Federacije BiH – rekao je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Konsultacije o personalnim rješenjima za ministarska mjesta s političkim subjektima okupljenim oko nove koalicije u TK intenzivirane su ovih dana, a mandatar kantonalne Vlade upoznat sa biografijama, odnosno kandidatima za buduće ministre u novoj vladi.

– Za sada je to jedan zadovoljavajući sastav, ima i mlađih i starijih, ima ljudi s iskustvom koji će svakako doprinijeti nekakvom kvalitetnijem radu Vlade TK – ističe mandatar Denijal Tulumović.

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK smatra kako je većina od 19 poslanika stabilna.

– Od Vlade koju će predvoditi Stranka demokratske akcije sa svojim partnerima očekujemo da napravi iskorak u odnos na vladu koju smo imali u proteklih 17 mjeseci, a koju je prevodio Pokret demokratske akcije. Vidjet ćemo koji su problemi na koje se fokusirao premijer, vidjet ćemo biografije kandidata na osnovu kojih će se moći procijeniti da li su određeni kandidati sposobni da obavljaju tako značajnu funkciju ministra u Vladi TK – kazao je Bego Gutić, predsjednik kluba SDA u Skupštini TK.

SDA će u novoj vladi, pored premijera, imati i četiri ministra. Nezvanično, Srđan Mićanović iz Tuzle kandidat je za ministra kulture, sporta i mladih. Fahreta Brašnjić, nastanjena u Tinji kod Srebrenika, kandidirana je za ministricu obrazovanja i nauke. Suad Mustajbašić iz Teočaka kandidat je SDA za ministra finansija. Kandidat SDA za ministra pravosuđa i uprave je Elvir Herčinović iz Gradačca.

Demokratska fronta kandidirala je Dajanu Čolić iz Lukavca za ministricu zdravstva. Elvir Mujkanović iz Srebrenika kandidat je DF-a za ministra za boračka pitanja.

Savez za bolju budućnost je za ministra prostornog uređenja i zaštite okolice kandidirao Elvira Rožnjakovića iz Kalesije. Tuzlak Edin Buševac, profesor u Elektrotehničkoj školi Tuzla, kandidat je SBB-a za ministra trgovine, turizma i saobraćaja.

Raspušteni Kantonalni odbor SDP-a Tuzla odlučio se za Sulejmana Brkića iz Lukavca za budućeg ministra unutrašnjih poslova, a za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložio je Mustafu Šakića iz Gračanice.

Stranka za BiH je za ministra za privredu u Vladi TK kandidovala Asmira Hasića iz Živinica, a za kantonalnog ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Admira Hrustanovića iz Čelića.

Mandatar Vlade izjavio je kako od nove vlade očekuje timski i usaglašen pristup radu.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: