Sindikat RMU Banovići poziva radnike da ostanu na svojim radnim mjestima

Sindikalna organizacija RMU „Banovići“ d.d. Banovići povodom održavanja Skupštine ovog privrednog društva koja će se održati u ponedeljak, 21.10.2019. godine poziva sve radnike Rudnika da ostanu na svojim radnim mjestima, kao i radnike koji taj dan ne rade i njihove porodice da ostanu u miru, kako bi svi pokušaji Federalne vlade oko manipulacije i izazivanja uznemirenosti kod javnosti pali u vodu.

Nikada u historiji nije zabilježeno angažovanje policijskih službenika na Skupštini bilo kojeg javnog preduzeća, te zbog toga pitamo Vladu po kojem osnovu je donesen zaključak da se na Skupštini RMU „Banovići“ angažuju policijski službenici, kada privredno društvo po svim zakonskim odredbama ima pravo na sazivanje skupštine i zašto se samo na  Rudnik Banovići vrši pritisak, jer nismo primjetili da se ovako nešto radi ostalim javnim preduzećima (to je znak da se i dalje vrši odmazda  prema rudniku Banovići koji pozitivno posluje)

Ovakakv selektivan odnos prema nama, je sramotan i bezobrazan potez Vlade  Federacije BiH i sav utjecaj na sve institucije, počevši od kantonalnih, preko federalnih do državnih, su djelo jednog nam jedinog  premijera Fadila Novalića, koji je očito nakon proglašenja nepoželjnom osobom  još više počeo da vrši  pritisak na nas. Očito mu i to nije bilo dovoljno, pa mu sada treba i osiguranje povodom održavanja Skupštine  društva, kako bi u suštini samo podigao tenzije kod javnosti i napravio bespotrebnu sumnju kod građana da se opet vrše malverzacije unutar samog rudnika, što ni u kom slučaju nije istina.

Mi to nećemo dozvoliti!

S obzirom na to mi ošto osuđujemo ovakav potez Fadila Novalića, a pored njega i kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića, koji na poziv nepoželjnog nam premijera, šalje policijsko osiguranje.

S toga još pozivamo sve naše rudare da ne pristaju na ovakve malverzacije, od onih osoba kojima do rudnika nije stalo  i kojima je jedini cilj da sruše sve ono što smo mi godinama gradili.

U slučaju da se primjeti bilo kakvo nezakonito i selektivno djelovanje i nepravilnosti u daljnjem procesu, odnosno ukoliko se uđe u sferu pravnog nasilja, a moglo bi se očekivati od osoba koje su spremne na sve jer su to budale i lažovi, mi ćemo bit spremni da odbranimo svako radno mjesto, da odbranimo sva radnička prava, da odbranimo Rudnik, da odbranimo opštinu Banovići zajedno sa svim građanima i spriječimo ulazak takvih neodgovornih ljudi koji bi zbog svoje odmazde uništili jednu lokalnu zajednicu ne birajući pravno dozvoljena sredstva, odnosno sredstva koja garantuju zaštitu naših prava, navodi se u saopćenju Sindikata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: