Sindikat MUP-a TK-a: Odmrzavanje štrajka

Zbog neisplaćivanja plata i naknada od novembra 2013. godine, Upravni odbor Sindikata policije MUP-a Tuzlanskog kantona jučer je održao vanrednu sjednicu

Iz Sindikata su podsjetili da postoji Zakon o platama i naknadama policijskih službenika, državnih službenika i namještenika, a koji se ne poštuje. Također, kako su naveli, MUPTK još nije sa članovima Vlade ovog kantona potpisao kolektivni ugovor.

– Sindikat MUP-a TK-a nije član Samostalnog sindikata Tuzlanskog kantona, te se mi ograđujemo od bilo kakvog potpisivanja koja su vršena između pojedinih sindikata budžetskih korisnika i Vlade, a koja štetno djeluju na uposlenike MUP-a TK-a, saopšteno je iz Sindikata policije MUP-a TK-a.

Zbog izuzetno teške materijalne situacije pripadnika MUP-a TK-a i zbog neisplaćenih dosadašnjih dugovanja i kašnjenja isplate plata i naknada, sindikalisti su pozvali Vladu da hitno održi sastanak sa predstavnicima Sindikata policije kantonalnog MUP-a.

– U protivnom, Sindikat policije MUP-a TK-a će, u zaštiti interesa svojih članova, poduzeti sve zakonom propisane mjere, uključujući i odmrzavanje štrajka, saopšteno je iz Sindikata.

Policajci MUP-a TK-a su zbog lošeg odnosa vlasti prema njima protestovali u aprilu prošle godine ispred zgrade BKC-a u Tuzli. Tada su tražili hitno usvajanje budžeta za 2013, te vraćanje sedam miliona KM, za koliko je budžet ovog ministarstva bio umanjen.

(Samir Karić /Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.