SDA preuzima formiranje vlasti u Tuzli nakon SDP-ovog kraha

Stranka demokratske akcije (SDA) jedini je politički subjekt koji u ovom trenutku vodi određene aktivnosti u vezi s formiranjem vlasti u Tuzlanskom kantonu (TK). Kako saznaje Klix.ba, SDA je u proteklom periodu vodila neformalne razgovore s članovima nekoliko političkih stranaka, a slika moguće većine uskoro bi trebala biti iskristalisana.Nakon svojevrsnog kraha koji je Socijaldemokratska partija (SDP) doživjela u Tuzlanskom kantonu odlaskom u opoziciju, nametnulo se pitanje ko će biti nosilac aktivnosti u vezi s formiranjem vlasti. Vrlo brzo se ispostavilo da je to SDA koja u ovom trenutku, nakon SDP-a ima najveći broj zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona. 

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Bego Gutić za Klix.ba je otkrio da je ova stranka prije mjesec dana donijela odluku o sprovođenju aktivnosti koje su vezane za formiranje vlasti.

“SDA je već pokrenula aktivnosti u vezi s formiranjem vlasti u Tuzlanskom kantonu, što smo najavili nakon donošenja jedne odluke na našem Kantonalnom odboru. Odlučili smo da će SDA ponuditi svim političkim partijama koje participiraju u Skupštini TK da zajedno pokušamo formirati većinu”, rekao je Gutić za Klix.ba.

SDA zvanično nijednoj političkoj stranci u TK nije poslala poziv za razgovor o formiranju vlasti, ali nam je Gutić otkrio da su obavljeni određeni usmeni razgovori.

“Proizvod tih naših aktivnosti je blok u kojem ima 14 zastupnika, a predvodi ga SDA. Pored nas tu su još i Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Demokratska fronta”, istakao je Gutić.

Odluka Saveza za bolju budućnost (SBB) o ulasku u koaliciju s SDA na državnom i federalnom nivou nameće i nove političke prilike u Tuzlanskom kantonu.

“Očekujemo da će u narednom periodu pregovarački timovi koji su formirani na nivou najviših organa SBB-a i SDA u svom pregovaračkom procesu otvoriti pitanje i Tuzlanskog kantona te pitanje učešća SBB-a u vlasti skupa sa SDA u ovom kantonu, odnosno njihovog priključenja spomenutom bloku”, rekao nam je Gutić. 

On je naglasio da će u narednom periodu biti obavljeni i formalni razgovori s onim političkim partijama sa kojima su već razgovarali o eventualnom ulasku u zajednički projekat formiranja vlasti u TK. 

“Vidjet ćemo kakvi će rezultati biti, a ukoliko bi SBB prihvatio ovu ponudu o priključenju našem bloku, očekujem da bi to ubrzalo proces formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu. S ulaskom SBB-a to bi bilo 16 zastupnika, nedostajala bi nam njih dva. Siguran sam da bi bilo znatno lakše osigurati nedostajuća dva, jer bismo imali dobru polaznu osnovu”, rekao je Gutić. 

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK se osvrnuo i na informaciju o odlasku SDP-a u opoziciju.

“Vidjet ćemo da li je to finalna odluka Glavnog odbora SDP-a, a ako u politici ima morala onda je odluka o odlasku u opoziciju i moralna. Moralno je da odu u opoziciju oni koji su pokušavali napraviti projekt Bh. bloka, a onda i programsku Vladu TK u čemu nisu uspjeli te neka kažu da sada neko drugi to pokuša”, zaključio je Gutić.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: