Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH podržava Odluku o najavi štrajka u Rudnicima „Kreka“

Upravni odbor i Predsjedništvo Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH su analizirali Odluku koju je usvojilo rukovodstvo Sindikalne organizacije ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli. Naime, Sindikalni odbor je donio odluku o stupanju u štrajk, ukoliko se u skladu sa Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva FBiH do 25. septembra 2017. godine, ne izvrši isplata ličnog dohodka za mjesec august 2017. godine.

Tom prilikom konstatovano je i da su ostvareni proizvodni rezultati u ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli u proteklih osam mjeseci 2017. godine, na jako zavidnom nivou za prilike u Koncernu JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. – Sarajevo. Treba istaći, da je samo u mjesecu augustu 2017. godine, ostvaren proizvodni rezultat u iznosu većem nego što je potrebno za isplatu ličnog dohodka za sve uposlene u rudnicima uglja „Kreka“, a u skladu sa Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodvaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH i zakonskim propisima.

Takođe, konstatovano je da dinamika realizacije investicione faze u rudnicima Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. – Sarajevo za vremenski period 2016-2018. godina u ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli nema potreban nivo realizacije, te navedeno postaje zabrinjavajuće.

Upravni odbor i Predsjedništvo Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH smatraju da je akt upućen iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH broj: 60-05/17 od 9. maja 2017. godine, zaslužio puno više pažnje u Vladi Federacije BiH i Porezne uprave Federacije BiH.

Daje se puna podrška aktivnostima Sindikalnog odbora ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli ukoliko se ne ispuni njihov zahtjev jer nedopustivo je da radnici u ovom sektoru svaki mjesec na sličan način zahtijevaju isplatu ličnog dohodka koji su teškom mukom zaradili. Takođe, treba naglasiti da će se, u slučaju realizacije navedene odluke Sindikalnog odbora ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli proizvesti velika materijalna, ali i druga šteta po Rudnik uglja „Kreka“. Ukoliko dođe do organizacije štrajka u ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli, rukovodstvo Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH će predložiti rukovodstvu i članovima Sindikalnog odbora u ZD Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli da se proizvodnja ne pokrene dok se ne utvrdi odgovornost nadležnih osoba za štetu koja je proizvedena u Rudniku uglja „Kreka“ u Tuzli, navedeno je u saopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: