Sa aerodroma u Tuzli avioni lete na 17 destinacija, u junu već prevezli 16.000 putnika

S Međunarodnog aerodroma u Tuzli moguće je letjeti na 16 destinacija u redovnim linijama, a građani se charter letom mogu zaputiti i u Anataliju. U mjesecu junu, nakon prestanka zabrane rada, prevezeno je 16.000 putnika, što je u uslovima pandemije koronavirusa zadovoljavajuće za ovaj aerodrom.

Međunarodni aerodrom u Tuzli svojim putnicima trenutno nudi letove u sedam zemalja, a građani se prvenstveno mogu zaputiti u Njemačku, odnosno Keln, Dortmund, Friedrichshafen, Karlsruhe/Baden-Baden, Memmingen/Munich West, Frankfurt Hahn te Berlin Schoenefeld.

Građani mogu otići i u Švicarsku – Basel – Mulhouse – Freiburg, Holandiju Eindhoven, zatim Austriju – Beč i Salzburg, Dansku – Bilund, Švedsku – Gothenburg Landvetter, Malmo, Stockholm Skavsta te Fracusku – Basel. Također, od danas je tu i charter let za Antaliju u Turskoj koji saobraća dva puta sedmično.

Ovaj aerodrom i dalje se nalazi u grupi manjih evropskih zračnih luka, a direktor Esed Mujačić za Klix.ba navodi da su u godinama iza nas ostvarili veliki napredak, naglasivši da su poseban uspjeh napravili u segmentu prijevoza putnika.

“Prošle godine smo prevezli 592.000 putnika, a za 2020. smo planirali rezultat od njih skoro 600.000, ali nas je pandemija koronvirusa omela u tome. Sada je upitno koliko ćemo na kraju godine imati ukupno preveznih putnika”, kaže nam Mujačić.

Za pola godine prevezli više od 108.000 putnika

Kako navodi, u ovom trenutku su zadovoljni brojem aktivnih linija, ali ne i brojem preveznih putnika koji u periodu januar – juni iznosi 108.543. Od ovog broja 16.000 osoba je opsluženo samo u junu, odnosno periodu nakon što je tuzlanskom aerodromu ponovo omogućeno obavljanje operacija.

“Brojem prevezenih putnika u junu relativno smo zadovoljni, a značajno je i to da se nalazimo među prva tri aerodroma u regiji kojima je ponovo omogućen rad. Još uvijek postoje mjere zabrane, mnoge granice su zatvorene za izlazak naših građana te shodno tome većina aviona nije popunjena u maksimalno dozvoljenom kapacitetu”, nastavlja Mujačić.

Novonastala situacija vezana za koronavirus nametnula je znatno drugačiji rad aeorodromu u Tuzli, a zaposlenici su se već uhodali. Mujačić kaže da je osoblje ranije prošlo obuku za djelovanje u operacijama koje su sada obuhvaćene higijensko-epidemiološkim mjerama u cilju zaštite zdravlja putnika.

“Uspješno odgovaramo svim izazovima koji nam se nameću. Ali moram reći da i danas imamo određeni broj putnika koji se površno informiše o uslovima ulaska u državu u koju su krenuli. Mnogi kupe avionsku kartu i pribave dokumentaciju koja često nije dovoljna da bi mogli stići na destinaciju na koju su krenuli te na kraju dolazi do problema”, naglašava Mujačić.

Objavljen konkurs za prijem radnika

Menadžment tuzlanskog aerodroma imao je brojne planove za ovu godinu, međutim u velikoj mjeri njih je usporila pandemija koronavirusa. Jedino su dosad uspjeli uvesti novu liniju za Salzburg koja je operativna već nekoliko dana.

“Smatramo da je ta linija veoma dobra, ali vezano za nju, pravo stanje još uvijek ne možemo znati, jer sve analize koje radimo uslovljene su pandemijom i zatvaranjem granica. Također, mi smo ove godine planirali znato više novih linija, kao i razvijanje infrastrukture, posebno u zračnom dijelu koji bi koristio za lakše polijetanje i slijetanje aviona, međutim, stanje nesreće nas je omelo u svemu tome”, kaže Mujačić.

Ranije smo objavili da je ovaj aerodrom također pretrpio znatne finansijske gubitke u periodu totalne obustave rada. Ali i pored svih problema radnike nisu otpuštali.

Prije nekoliko dana raspisan je konkurs za prijem 27 radnika, a kako nam je pojašnjeno, riječ je o radnim mjestima na određeno vrijeme. Ona su upražnjena u vrijeme kada je aerodromu bio zabranjen rad zbog pandemije te samim tim ugovore postojećim radnicima uprava nije mogla produžiti.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: