Rudnik “Đurđevik” od optuženih zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja traži milion i po maraka za naknadu štete

Na suđenju pred Kantonalnim sudom u Tuzli za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Đurđevik”, predstavnica “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” je kazala da se Rudnik pridružuje zahtjevima Kantonalnog tužilaštva u Tuzli za naknadu štete u iznosu od oko milion i po maraka.

Pravnica Alma Šišić je rekla da je ovlaštena da pred Sudom u Tuzli zastupa “Elektroprivredu BiH”, odnosno RMU “Đurđevik”.

Tužilac Vedran Alidžanović je najprije obrazložio da se optuženima na teret stavlja da su, prilikom nabavke goriva u jednom slučaju, favoriziranjem firme “Junuzović kopex” kroz kriterij “dosadašnja saradnja”, Rudnik oštetili za 347.000 konvertibilnih maraka (KM).

Potom, u drugom slučaju, optuženima se stavlja na teret da je firma “Shell-Elektron”, koja je ranije dala najbolju ponudu, nakon presude Suda BiH naplatila od Rudnika 1.159.000 KM, čime je također RMU oštećen za ovaj iznos.

Šišić je kazala da se RMU “Đurđevik” pridružuje zahtjevima, koji prelaze iznos od milion i po maraka, te dodala da RMU ima i zahtjeve za dodatne troškove u iznosu od 11.000 KM, a koji se odnose na troškove upravnog i izvršnog postupka.

U ovom predmetu se sudi Adnanu Šabiću, bivšem direktoru RMU-a “Đurđevik”, Esadu Hodžiću, bivšem šefu Službe za komercijalne poslove, Nerminu Aliću, bivšem rukovodiocu Sektora trgovine na veliko u firmi “Junuzović kopex”, koji su optuženi zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano za nabavku i prodaju veće količine dizel-goriva tokom 2006. godine.

Na ovom ročištu je uložena i materijalna dokumentacija, među kojom je i odluka o nabavci goriva, ugovor o kupoprodaji goriva između RMU-a “Đurđevik“ i “Junuzović kopexa”, tužba firme “Junuzović kopex” i presuda protiv RMU-a “Đurđevik” zbog duga, menadžerski ugovor Adnana Šabića, analitičke kartice i drugi dokumenti.

Suđenje će biti nastavljeno 6. novembra ove godine.

BIRN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: