Rudnici Kreke obaraju rekorde: Iskopana milionita tona uglja iz PK Dubrave

Iz Površinskog kopa Dubrave, koji posluje u okviru Zavisnog društva Rudnici Kreka u Tuzli isporučena je rekordna milionita tona iskopanog uglja. Ovo je od otkrivanja kopa 1985. godine najbolji rezultat, a sa ovakvom proizvodnjom po jednom radniku na ovom kopu iskopa se oko 1.300 tona uglja u toku jedne godine.

– Ovaj proizvodni rezultat na Dubravama, kao i PK Šikulje, u kojem će uskoro biti iskopano 900 hiljada tona uglja, plod je angažmana, nadljudskih napora i sklonosti ka improvizaciji naših rudara. Ovaj rezultat je nemoguć i ostvaren je u takvim okolnostima u kojima mi nemamo pravu opremu, nemamo čak ni viziju kada će ona doći. Oprema je toliko stara da je u nekim radilištima starija nego rudari koji tu rade, kazao je predsjednik Sindikata rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

Press konferencija je organizovana u vrijeme kada se u Vladi FBiH ponovo govori o postavljanju prirodne uprave u Kreku, što aktuelni direktor Osman Bleković smatra krajnje nepotrebnim.

– O tome se govori od 2015. godine, ali to nije potrebno. Mi smo od 2015. godine, kada je imenovana ova uprava podigli proizvodnju za više od 300 hiljada tona godišnje, smanjili godišnje gubitke za oko 24 miliona KM i jasno je da smo napravili najveći iskorak u cijelom koncernu. Kome sad odgovara da priča o prokuri ili prinudnoj upravi ja ne znam, kazao je Bleković.

Do kraja godine planirana je proizvodnja ukupno 2,2 miliona tona uglja, što u ovom trenutku iznosi oko polovine ukupno proizvedene količine uglja u svim rudnicima koncerna.

Ukupni akumulirani gubitak Kreke je oko 220 miliona KM, a plate radnicima, kao i ovjeravanje zdravstvenih knjižica konstantno kasne. U rudniku smatraju da je krivac koncern, jer ne poštuje ugovorenu dinamiku investicija.

Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: