Rudari u Banovićima prekinuli proteste, očekuju veće plaće i veći iznos toplog obroka

Grupa rudara koja je dio noći provela u štrajku ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima razišla se i očekuje ispunjenje zahtjeva, a to su veća plaća i bolji uvjeti rada,  potvrdio je za klix jedan od rudara Edin Ikanović. Kazao je da se grupa rudara razišla sinoć, jedan sat iza ponoći. 

Klix saznaje da je manja grupa ostala u štrajku, ali su i oni međusobno postigli dogovor da idu kućama i da očekuju ispunjenje zahtjeva koja su uputila Sindikatu rudara kojeg predvodi predsjednik Mirsad Kukić.

Prije 24 sata nekolicina rudara iz jame Omazići počela je štrajk ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima. 

Iako su prvobitne informacije pokazivale da je agonija okončana nakon razgovora s predsjednikom Sindikata rudara Mirsadom Kukićem, koji im je obećao ispunjenje zahtjeva, tri sata kasnije rudari su ponovo stupili u štrajk uz rigorozniji potez, odnosno blokadu pruznog prelaza u Banovićima.

Rudarski problemi prisutni su već izvjestan period, a cijela situacija je eskalirala nakon smanjenja plaća za 150-200 KM.

Prema tvrdnjama rudara, u zavisnosti od pozicije njihove plaće se sada kreću od 500 do 800 konvertibilnih maraka.

Od uprave preduzeća zahtjevaju ponovno povećanje plaća, kao i uvećanje toplog obroka na 15 maraka.

Zanimljiva je činjenica da razjedinjenost postoji i među rudarima koji ne mogu usaglasiti svoje stavove. 

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, jedna grupa rudara oštro se protivi načinu djelovanja Mirsada Kukića kao predjsednika Sindikata, dok ga drugi pak podržavaju.

Ovo se pokazalo i kroz jučerašnji način održavanja štrajka i protesta. Prva grupa rudara odlučila se povući nakon razgovora s Kukićem, dok su se drugi pojavili ispred direkcije rudnika, nakon čega su krenuli i u blokadu pružnog prelaza.

Upravo zbog neusaglašenosti među rudarima jučer nije bilo moguće postići konkretan dogovor s upravom rudnika, iz koje su kazali da okupljena grupa radnika rudnika nije na propisan način organizovala protest, niti izabrala predstavnike s kojima bi se razgovaralo.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: