Rudari Rudnika uglja ”Kreka” Tuzla najavljuju proteste i štrajk

Oko 640 radnika Rudnika uglja „Kreka“ odlukom Uprave rudnika uglja „Kreka“ koja je donesena 31. jula će biti poslani kućama, a kako navode, razlog je slaba proizvodnja. Tome se Sindikalni odbor Sindikalne organizacije Rudnika uglja „Kreka“ u Tuzli oštro protivi te ističe kako odluka nije u skladu sa važećim zakonskim propisima.

“Ta odluka nema uporište ni u jednom zakonskom aktu  ni u granskom kolektivnom ugovoru, ni u Zakonu u radu ni u pravilniku o radu.  Mi smo pokušali da upozorimo direktora da ta odluka nije u skladu sa Zakonom i da ta odluka može proizvesti neželjene posljedice u vidu tužbi“ rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalnog odbora Sindikalne organizacije Rudnika uglja ”Kreka” Tuzla.

Prema odluci koju je ranije donijelo JP „Elektroprivreda BiH“ u vrijeme prekida rada radnicima pripada naknada plate u visini od 60% osnovne plate, ali iz Sindikalnog odbora sindikalne organizacije Rudnika uglja „Kreka“ u Tuzli ističu kako je to ponižavajuće.

”Ako imamo neto prosječnu platu 1082 KM, a taj novac ne može zaraditi ni 60 % radnika, možete misliti šta to znači za radnik kojih je 70 % u kreditu. Znači da ga šaljemo u smrt i da može preživjeti i Sindikat to neće dozvoliti”. rekao je Tokić.

Naime, Sindikat je istog dana, tačnije 31 jula održao vanrednu sjednicu na kojoj su analizirali odluku o prekidu rada za radnike Društva. Sindikalni odbor je od menadžmenta Rudnika uglja ”Kreka” u Tuzli zahtijevao da najkasnije do drugog augusta odluku stavi van snage, a kako do toga nije došlo jednoglasno su usvojili zaključke.

“Nismo dobili povlačanje odluke i danas smo donijeli odluku o pokretanju štrajka za 16.08. u 07 sati u svim dijelovima rudnika Kreka”. dodao je Tokić.

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka će do 16-tog utvrditi termin održavanja protestnog skupa.

”Imamo apsolutnu podršku od svih rudnika iz Koncerna i ukoliko dođe do štrajka svi će biti sa nama, a prije štrajka ukoliko se ovi ljudi pošalju na prekid, organizovat ćemo proteste i gdje će opet svi doći da nam pomognu.“ završio je Tokić.

Tokom dana zatražili smo stav vršioca dužnosti direktora Rudnika ”Kreka” o ovoj temi, ali nije odgovarao na naše telefonske pozive. U Odluci o prekidu rada za radnike Društva, koju smo imali na uvid, u  članu 5. navedeno je kako ona stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. augusta 2021. godine. Međutim, iz Sindikata su složni da će 16. augusta doći do štrajka i da neće odustati od zaštite osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad.

(RTV Slon)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: