Romski jezik u školama Tuzlanskog kantona od septembra

Romski jezik sa elementima nacionalne kulture trebao bi biti uveden u škole u Tuzlanskom kantonu od septembra, potvrdila je za N1 Indira Bajramović, predsjednica Udruženja Romkinja ”Bolja budućnost”.

Inicijativa da se romski jezik uvede u škole traje već nekoliko godina.

”S ponosom mogu reći da ćemo svoju inicijativu ostvariti. Odmah nakon podnošenja inicijative prionili smo na posao. Na sreću to je prepoznalo ministarstvo obrazovanja TK i Pedagoški zavod. Prepoznali su potrebu… i mi ćemo prvi sada u septembru krenuti u realizaciju. Do sada smo imali sastanke i sa međunarodnim organizacijama. Naša radna grupa je također išla u Aleksandrovac da vide kako su oni tamo uspjeli uvesti romski jezik u škole,’‘ priča Bajramović.

Inicijativa za uvođenje romskog jezika u škole prethodnih godina dovođena je u pitanje.

Brojne prepreke, čini se, bit će prevladane.

”To je bilo, od problematiziranja ko će predavati, pa do toga što nema knjiga… nema Roma dovoljno da predaju, itd. Onda smo na kraju rekli: ne moraju biti Romi nastavnici dok mi jednu generaciju ne školujemo. Za udžbenike ćemo vidjeti… imamo mi naše pisce i mogu se koristiti i udžbenici iz drugih zemalja,” objašnjava Bajramović, a na naše pitanje da li je sigurna da će u septembru romski jezik biti uveden jer se to i ranije najavljivalo poručuje: “Prije dva mjeseca smo potpisali dokument i sada treba da se usvoji. Razgovarala sam sa Fikretom Vrtagićem iz kantonalnog ministarstva prije par dana i očekujem da će od septembra biti uveden romski jezik kao fakultativnu nastavu. To neće biti samo romski jezik nego i historija i kultura. Svakako to nije samo za romsku djecu nego i za svu drugu koji žele da nauče. Mi smo potpisali dokument tako da ne vidim razlog da se od septembra ne krene sa implementacijom ove naše inicijative”.

Više od 500 romske djece ide u srednje škole širom Tuzlanskog kantona, kao i u osnovne škole. Brojna djeca, ne samo romske nacionalnosti, i u drugim dijelovima države uskraćena su za izučavanje svog jezika pod njegovim nazivom.

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: