Rezolucija o osudi ugrožavanja mira i sigurnosti i napada na ustavno-pravni poredak BiH

Nakon redovne sjednice, zastupnici u Skupštini TK su održali i vanrednu sjednicu hitnog karaktera s jednom tačkom dnevnog reda.

Razmatrana je i jednoglasno usvojena Rezolucija o osudi ugrožavanja mira i sigurnosti i napada na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

1. Skupština TK najoštije osuđuje ugrožavanje mira i sigurnosti i napada na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine u kontekstu neustavnih zaključaka i Deklaracije o ustavnim principima koju su usvojeni na 24. Posebnoj sjednici NS RS.

2. Skupština TK najoštije osuđuje neprihvatljiv pristup pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, uključujući predstavnike EU, kojima se ohrabruju neustavni potezi političkih subjekata iz entiteta RS, podriva princip vladavine prava, zanemaruje 14 prioriteta na putu evropskih integracija, a zemlja uvodi u anarhiju i totalnu neizvjesnost.

3. Skupština TK poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i druge nadležne institucije, da hitno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti, kako bi se osiguralo poštivanje vladavine prava, te kako bi se procesuirali nosioci neustavnih aktivnosti sa kojima se podriva ustavni poredak BiH, te ugrožava mir i sigurnost.

4. Supština TK poziva Visokog predstavnika da osigura implementaciju Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH te da, u skladu sa svojim nadležnostima i pravnim obavezama zasnovanim na Aneksu 10, sankcioniše nosioce aktivnosti kojima direktno krši ovaj sporazum, te dovodi u pitanje mir i sigurnost

5. Skupština TK poziva snage NATO-a i EUFOR-a da u, skladu sa svojim mandatom, osiguraju pojačano vojno prisustvo zbog neposredne prijetnje miru i sigurnosti u BiH.

6. Skupština TK poziva nadležne organe vlasti u TK da poduzmu sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti, u skladu sa uslovima i zakonom, kako bi se osigurala vladavina prava, te bezbijednost građana TK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: