Realizovan pionirski projekat Vlade TK za razvoj sporta

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za kulturu, sport i mlade Zlatan Muratović upriličili su danas prijem i svečano potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava za projekte sportske infrastrukture. Radi se o pionirskom, novom projektu Vlade Tuzlanskog kantona koji je usmjeren na razvoj kapaciteta i za razvoj sporta i sportskog turizma. Ukupna vrijednost danas potpisanih 8 ugovora iznosi 655.000 KM. Treba napomenuti i da su ove godine budžetom planirana sredstva za sport u vrijednosti 1.555.000,00 KM i da su u taj iznos uključena sredstva sportskim klubovima, savezima, sportistima i td.

„Po prvi puta, na ovaj način, pomažemo uslove u kojima sportisti treniraju. Ono što je možda i važnije pripremamo uslove za državna i međunarodna takmičenja, jer je to neophodan uslov da sport podignemo na znatno viši nivo. Prilika je ovo da sport pretvorimo u jednu vrstu privredne djelatnosti. Da jačamo sportski turizam jer imamo brojne prednosti kojima možemo privući i gledaoce i sportiste“, izjavio je danas premijer Kantona Kadrija Hodžić.

„Analizom stanja u oblasti sporta zaključili smo da jedan od najvećih problema i prepreka u realizaciji boljih sportskih rezultata jeste stanje sportske infrastrukture. U tom smislu Vlada TK je po prvi puta u Budžetu planirala značajan iznos za ove namjene. Za raspodjelu tih sredstava izradili smo objektivne kriterije koji su u potpunosti osigurali transparentan proces raspodjele namijenjenih sredstava“, kazao je ministar Muratović.

Izgradnja i održavanje sportske infrastrukture je izuzetno zahtjevan posao, rečeno je ovom prilikom. S tim u vezi predstavnici lokalnih zajednica i javnih sportskih ustanova su i izrazili  zadovoljstvo realizacijom ovog projekta Vlade TK.

„U ime Općine Kladanj, želim se zahvaliti Ministarstvu i Vladi koji su po prvi puta ovakvu stavku prepoznali i ugradili u budžet. Odobrenim sredstvima završit ćemo sve preostale radove na izgradnji sportske dvorane u Kladnju i očekujemo da ona svoja vrata otvori početkom maja iduće godine“, kazao je načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović.

„Sredinom 2020. godine Mejdan je, zbog nezapamćenog nevremena, poplavljen i mi smo prije nekoliko dana priveli kraju prvu fazu rekonstrukcije koja obuhvata štetu u Velikoj dvorani, te radove na vodoodvodnji oko objekta. Danas dodijeljenim sredstvima počinjemo prikupljanje sredstava za narednu fazu, a to je sanacija i izgradnja nove kuglane po WNBA standardima. S tim u vezi iskazujemo veliku zahvalnost Vlade TK, jer ovo je veliki iskorak u podršci infrastrukturi sportskih objekata“, kazao je direktor JP SKPC „Mejdan“ iz Tuzle Jasenko Elezović.

Današnji sastanak premijer Hodžić i ministar Muratović su iskoristili i da predstavnike lokalnih zajednica i sportskih objekata upoznaju da je za slijedeću godinu, budžetom Kantona predviđena rekordna suma za oblast sporta od 2,4 miliona KM. Od ovog iznosa za sportsku infrastrukturu smo planirali 1,2 miliona KM, što pokazuje opredjeljenje Vlade TK da razvija sportsku, privrednu i kulturnu dimenziju našeg kantona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.