Radnici TTU-a ponovo na protestima

Radnici Tvornice transportnih uređaja Tuzla danas su mirno protestvovali ispred fabrike u koju im je ponovo bio zabranjen ulaz jer je u krugu fabrike pokrenuta nova firma TTU-Energetik. Radnici optužuju federalnu i kantonalnu Vladu da su ih prevarili jer ništa od obećanja, kako kažu, nije ispunjeno.

Promrzli radnici samo su mogli do kapije preduzeća kojeg su više od četiri decenije gradili. U svoje radionice više ne mogu jer nisu uposlenici nove firme TTU-Energetik koju su formirali EPBIH i banovićki rudnik. Zaposleno je samo 12 radnika koji se nikada nisu na protestima borili za svoja prava. Ostali su na ulici. Prema najavama stečajne upravnice, radnicima će biti uvezano samo devet od 14 godina neuvezanog radnog staža.Novca više nema,kao ni za socijalno zbrinjavanje oko 240 radnika.

“Vlada šuti, plata nema, mi smo prevareni. Fabrika je prodata, a nas niko nije ništa pitao”, ogorčen je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU Tuzla.

“I dalje nas nastavljaju lagati. Obećanje ludom radovanje. Radnici nisu zadovoljni”, rekao je Edin Ćosić, radnik TTU Tuzla.

Za svoju agoniju i propast radnici TTU-a optužuju federalnog premijera Fadila Novalić koji je bio predsjednika Nadzornog odbora TTU-a kada je ova fabrika uništavana i pljačkana. Za svoja prava prevareni radnici TTU-a će se, kako kažu, i dalje boriti pa makar i radikalnijim protestima da bi prekinuli svoju višegodišnju agoniju.

 

 

(federalna.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: