RADNICI KONJUHA DANAS NA PREGOVORIMA U TUZLI

Jučerašnji  pohod promrzlih radnika Konjuha u Sarajevo rezultirao je najavom sastanka na kojem bi danas problem ovog preduzeća trebali rješavati Hasan Muratović, načelnik Općine Živinice, Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona, Nermin Nikšić, federalni premijer i predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić. Ukoliko ni danas ne bude konkretne pomoći za 600 radnika ove firme, radnici najavljuju blokade puteva, pa čak i zaposjedanje zgrade Općine Živinice.
Radnici Konjuha, njih oko 150 krenulo je u utorak pješice ka Sarajevu da traže novčanu pomoć i uplaćivanje neizmirenih obaveza za zdravstveno i socijalno osiguranje. Radnici su 50-ak kilometara prepješačili, prespavali kod Kladnja, te u Sarajevo stigli autobusima. Mnogi su se zbog zdravstvenih razloga vratili iz Kladnja u Živinice. Oni najuporniji su jučer od 13 sati mirno protestovali ispred zgrade Predsjedništva BiH i s velikom nadom čekali tročlano sindikalno izaslanstvo koje je otišlo Željku Komšiću. Kažu da mu vjeruju.

– Razgovor sa Komšićem je bio koristan po pitanju dugoročnih rješenja. Obećali su da će ostaviti 600 radnih mjesta i da neće dozvoliti da se Konjuh ugasi, međutim materijalna pomoć koju smo tražili, 150.000 KM, nam ne mogu dati. Imaju dobru volju, ali nema zakonskih rješenja jer je Konjuh privatno preduzeće, kazao je Mujo Gavranović, zamjenik predsjednika Sindikata Konjuha.

Ostaje upitno od čega će ovi ljudi živjeti.

– Rekao sam da nismo odgovorni ukoliko dođe do bilo kakvih radikalnih poteza radnika. Upozorili smo sve nivoe vlasti, ništa nije urodilo plodom, kazao je Gavranović.

Radnici Konjuha plate nisu dobili 15 mjeseci, a osiguranja im nisu uplaćivana godinama. Kažu da su im zdravstvene knjižice ovjerene u dva navrata prošlih godina i to oba puta nakon što im je umro kolega. Prije dvije sedmice isključena im je struja u pogonima za proizvodnju, a nemaju ni adekvatne opreme za rad.

Hoće posao

Džemal Krivalić u Konjuhu radi 35 godina, Zineta Brčanović 32, Nurka Puzić 12, Esad Aljić 34, a Olga Hergić 31. Ovo su samo neki od radnika koji su jučer čekali čudo iz Predsjedništva BiH. Svi imaju djecu, a neki i unučad. Kažu da su za 12 mjeseci dobili svega 800 KM.
– Da nam bar hoće uvezati staž da odemo na biro i uplatiti zdravstveno da možemo ići doktorima, kaže Esad.

Olga pojašnjava da doktoru idu samo u Hitnu pomoć jer oni ne gledaju knjižicu.

– Ja 32 godine radim u Konjuhu, ne možemo ni djecu slati u školu, nemamo nikakvih primanja. Kad bi nam ikako neko mogao spasiti Konjuh da počnemo redovno raditi i tako zarađivati za plate, kaže Zineta.
Radnici kažu da u firmi vlada nezakonje, navode primjere svojih bivših kolega koji su iznenada napustili Konjuh te otvorili vlastite pogone. Pričaju o sumnjivim zapošljavanjima i još sumnjivijim otkazima, kao i neregularnim prodajama. Ističu da je njihov proizvod dobar i poznat na tržištu, ali da nemaju sirovine za njegovu proizvodnju. Granski i krovni sindikat im ne daju podršku.

 (Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: