Prvih 30 uposlenika UKC Tuzla primili vakcine AstraZeneca

Trideset uposlenika Univerzitetsko – kliničkog centra primilo je vakcine proizvođača AstraZeneca koje su prema raspodjeli pripali toj zdravstvenoj ustanovi. Prethodno su upotrebu vakcine odobrili Zavod za javno zdrasvstvo i Ministarstvo zdravstva TK, a proces vakcinacije zdravstvenih radnika odvija se na dobrovoljnoj osnovi.

Anketirani uposlenici

– Prioritet pri vakcinisanju imaju uposlenici Covid bolnice i laboratorijske dijagnostike. Oko 400 naših uposlenika, koje smo anketirali, pristali su dobrovoljno da prime vakcinu. Proces će se odvijati kontinurano – kaže Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Jasmina Bošnjić, internista Klinike za plućne bolesti, koja je angožavana u Covid bolnici, smatra kako niko ne treba nasjedati na špekulacije o vakcinama i priče antivakcera.

Pandemija eskalira

– Ovo je veliki korak za nas jer pandemija ponovo eskalira. Jedini način da se izborimo s pandemijom je ozbiljnost i odgovornost i vakcinacija – poručila je ona.

U UKC Tuzla su trenutno koronavirusom zaražena 44 uposlenika, a rezultati testiranja otkrivaju kako raste i broj zaraženih u TK. Zbog toga je Krizni štab TK donio niz novih preporuka i mjera te zatražio jači angažman inspekcijskih organa i službenika policije.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: