Prvi slučaj u Tuzlanskom kantonu: Prebolovao koronavirus, pa opet završio u COVID bolnici

Muškarac srednje životne dobi sa područja Tuzlanskog kantona ponovo je hospitaliziran u COVID bolnicu u prostoru Klinike za zarazne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, nakon što je prije 25 dana otpušten na kućno liječenje, javlja Anadolu Agency.

– Pacijent je kod nas bio hospitaliziran zbog infekcije koronavirusom. Prije nego što je otpušten na kućno liječenje, urađena su dva PCR testa i u oba navrata rezultati su bili negativni – kazao je prof. dr. Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Pacijent, sa istim simptomima kao prije mjesec, ponovo se javio ljekarima u UKC Tuzla. Urađen je novi PCR test i rezultat je bio da je on pozitivan na koronavirus.

– Ponovo je smješten u COVID bolnicu i pratimo njegovo zdravstveno stanje. Trenutno je sa srednje teškom kliničkom slikom. Utvrđujemo da li je riječ o reinfekciji ili zaostatku ranije infekcije. Ovo je prvi slučaj da se neko nakon oporavka ponovo sa istim simptomima vratio na liječenje, odnosno da je hospitalizovan u COVID bolnici – kaže dr. Jusufović.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je aktivno zaraženo 278 osoba, 2.721 pacijent se oporavio, a od početka pandemije je evidentirano 3.143 pozitivne osobe na koronavirus.

Hospitalizirana je 41 osoba, od kojih je pet na mehaničkoj ventilaciji. Pozitivnih u kućnoj izolaciji je 237, a pod zdravstvenim nadzorom je 339 osoba.

Od komplikacija izazvanih koronavirusom do sada su u Tuzlanskom kantonu preminule 143 osobe.

AA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: