Protest radnika u Tuzli prošao mirno: Želimo srušiti Zakon o javnom okupljanju u TK

Radnici uništenih firmi sa područja Tuzlanskog kantona i danas su se okupili prekoputa Kantonalnog tužilaštva, Općinskog i Kantonalnog suda u Tuzli.

Ovoga puta maknuli su se od klupe pored službenog ulaza u NLB Banku, gdje je prošle srijede priveden jedan od čelnika Sindikata solidarnosti TK Enes Tanović.

Podsjećamo, Tanović je prošle srijede priveden nakon što su policiju pozvali radnici firme koja se bavi osiguranjem NLB Banke. Kako je rečeno u MUP-u TK, obzirom da se radnici okupljaju pored službenog ulaza u banku nije bilo moguće izvršiti transfer novca, pa su zamoljeni da se maknu. Nakon što to nisu učinili Tanović je priveden i dobio je prijavu za narušavanje javnog reda i mira.

Iako su ispred klupe poredani čunjevi, danas je predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić sjeo na klupu, a ubrzo mu se pridružio Tanović i još neki radnici. Policija je sve mirno posmatrala i nije bilo nikakavih incidenata. Većina radnika, od 50-ak okupljenih, sve vrijeme je stajala na obližnjem trotoaru i razišla se nakon sat.

Predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić, zbog svega što se dešavalo tokom okupljanja radnika prošle srijede, najavio je apelaciju Ustavnom sudu FBiH na Zakon o javnom okupljanju TK.

– Potrebno nam je 12 potpisa zastupnika iz Skupštine TK da bismo uputili apelaciju Ustavnom sudu FBiH. Apelacija se piše i ja se nadam da u Skupštini TK ima 12 pametnih ljudi koji će staviti svoj potpis da mi ne bismo više protestirali ovdje, nego pred Vladom TK – kaže Kopić.

Zakon o javnom okupljanju TK propisuje da građani koji se javno okupljaju od zgrada institucija moraju biti udaljeni onoliko metara koliko procijeni policija u datom momentu. Po zakonu to može biti od 10 do 1.500 metara.

– Nastavit ćemo našu borbu. Ne moramo imati novac, ali želimo biti slobodni. ja danas sjedim na ovoj klupi i nisam slobodan. Izborite se za svoju slobodu – poručio je Enes Tanović.

 

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: