Produžen rok za uplatu godišnje premije zdravstvenog osiguranja u TK

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je na osnovu saglasnosti Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona produžio rok za uplatu godišnje premije osiguranja do 31. maja 2018. godine.

Iz ovog zavoda pozivaju osigurana lica da iskoriste novu priliku i izvrše uplatu i aplikaciju premije osiguranja do kraja maja. Premija osiguranja za proteklu godinu, odnosno markica iz 2017. godine, prestala je važiti zaključno sa 31. martom ove godine.

Visina premije osiguranja za 2018. godinu iznosi 20,00 konvertibilnih maraka po osiguranom licu. Osiguranici koji uplate premiju osiguranja oslobođeni su učešća u svim troškovima primarne, konsultativno-specijalističke i bolničke zdravstvene zaštite, osim za banjsko liječenje.

– Premija osiguranja iz 2017. prestale su važiti 31. marta ove godine i svi oni koji nemaju uplaćenu godišnju premiju osiguranja  snosit će dio troškova u skladu sa odlukom o neposrednom učešću koja je donesena krajem novembra prošle godine. Na kraju su građani odnosno osigurana lica ti koji će ocijeniti da li je isplatnije da plate određenu uslugu u skladu sa ovom odlukom ili će uplatiti godišnju premiju zdravstveno stanje i biti oslobođeni svakog vida participacije – rekao je glasnogovornik ZZO TK Rijad Kurtalić.

Bez uplaćene markice jedan pregled kod ljekara porodične prakse košta sedam maraka.

– Uplata premija osiguranja je svakako dobar sistem i iz godine u godinu se to i pokazalo. S tim što moram naglasiti da djeca do 15 godine života oslobođeni plaćanja, učenici, redovni studenti do 26 godina i nezaposlene osobe – rekao je Kurtalić.

Plaća se na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona na šalterima banaka i pošta. Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje istakli su da nema gužvi na šalterima te da njihove poslovnice rade svakog radnog dana od 7 i 30 do 16 sati.

 

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: