Prodata kompletna imovina Livnice čelika Tuzla!

Imovina Livnice čelika Tuzla prodata je danas na šestom usmenom nadmetanju u Općinskom sudu Tuzla.

– Na javnom nadmetanju pristigle su tri ponude, a najveća je iznosila 13.910.00. Druge dvije ponude bile su ‘teške’ 13.900.000 i 10.811.161, što je bila i početna cijena – potvrdio je za Faktor stečajni upravnik Livnice čelika Tuzla Hajrudin Kunalić.

Rok za uplatu cijene je 30 dana, a kada novac bude uplaćen, znat će se i ko je kupio svu imovinu nekadašnjeg privrednog giganta.

Prodato je zemljište ukupne površine 33.751 metar kvadratni, ne veoma atraktivnoj lokaciji u Tuzli u ulici Bosne Srebrene. Na toj lokaciji nalaze se i proizvodno poslovni objekti, mašine, oprema, postrojenja i inventar, kao i zemljište van kruga tvornice, tačnije industrojski kolosijek površine oko 543 metra kvadratna.

Sve se nalazi prekoputa tuzlanskog naselja Irac, na lokaciji između Međugradske autobuske stanice i tržnog centra “Omega” u Tuzli.

Inače, ukupna potraživanja povjerilaca i radnika prema Livnici u stečaju su 15 miliona, što znači da bi velika većina dugova trebala biti izmirena. Tu spadaju neuplaćeni doprinosi i plaće za više od 200 radnika koji su do 2004. godine prijavili svoja potraživanja.

– Ističem da novac sa računa nikome ne može biti isplaćen dok se ne riješi problem nastao nakon presude Ustavnog suda FBiH, kojom su neustavnim proglašeni članovi 33. i 40. Zakona o stečaju u FBiH – navodi Kunalić.

Općinski sud Tuzla dao je proporuku stečajnim upravnicima da se pridržavaju odluke Ustavnog suda FBiH kojim su dva člana Zakona o stečaju FBiH proglašena neustavnim. Dva neustavna člana propisuju na koji način se dijeli novac koji se osigura, između ostalog, i prodajom imovinom firme. S obzirom na dva neustavna člana, stečajni upravnici ne mogu dijeliti novac koji imaju na računima, jer ne znaju kome koliki iznos pripada.

Podsjećamo, radnici Livnice čelika godinama vode borbu za svoja prava, a između ostalog, štrajkovali su glađu te pješačili od Tuzle do hrvatske granice sa namjerom da napuste BiH.

Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: